"På nätet är det lättare att gömma sig"

Öns niondeklassare får en tankeställare om näthat i en föreställning byggd på verkliga vittnesmål. "Alla vågar inte säga ifrån, men det är viktigt att göra det", konstaterar eleven Leila Hassan efteråt.

Det är skådespelarna Madeleine Ferrau Norberg, Nawar Hermiz, Carl-Kenny Olsson och Solí A Myhrman som framför "Om jag säger något blir det bara värre".

Det är skådespelarna Madeleine Ferrau Norberg, Nawar Hermiz, Carl-Kenny Olsson och Solí A Myhrman som framför "Om jag säger något blir det bara värre".

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-10-16 15:53

"Gud va ful du är", "äckliga gris", "ingen vill ha dig", "fjolla". Det är alla exempel på kränkningar som barn och ungdomar har fått skickat till sig på sociala medier. "Om jag säger något blir det bara värre" är en dokumentär föreställning om ungas vardag på nätet, som under denna vecka spelas för öns elever i årskurs 9. Teatern produceras av Prinsparets stiftelse i samarbete med Fryshuset, och turnerar runt i landet under hösten.

Föreställningen framförs av skådespelarna Madeleine Ferrau Norberg, Nawar Hermiz, Carl-Kenny Olsson och Solí A Myhrman. 

– Det är fantastiskt fint att få visa unga det här. Det är värdefullt att få stanna kvar och träffa dem efteråt och vi hoppas bidra till att skapa samtal och dialog, säger Solí A Myhrman.

Teatern bygger på anonyma vittnesmål som drabbade unga har skickat in till stiftelsen. Vittnesmålen läses upp från scenen och diskuteras sedan.

"Efter några dagar började han fråga efter nakenbilder på mig och började själv skicka dickpics. Dum som jag var gick jag med på det. Jag var 13 år när det började", har en tjej skrivit. Hon berättar att när hon sedan ville sluta skicka bilder blev hon mött med hot om att killen skulle sprida hennes nakenbilder på nätet om hon inte fortsatte. 

Föreställningen berör ämnen som machokultur, rasism, mobbning, övergrepp och samtycke. På slutet möts eleverna i publiken, för dagen två niondeklasser från Solbergaskolan, av frågeställningen "vem vill du vara?", för den du väljer att vara påverkar din omgivning. 

Efteråt får eleverna stanna kvar och prata av sig. I grupp vågar få uttala sig, men när majoriteten lämnat aulan dröjer sig ett flertal tjejer kvar för att prata med skådespelarna.

– Jag tycker att det var inspirerande och ärligt. Jag kände igen mig, särskilt om det som handlar om rasism, säger Leila Hassan, som går i årskurs 9 på Solbergaskolan.

Skulle du säga att det är värst i verkligheten eller på nätet?

– Det händer ju i verkligheten också men på nätet är det lättare att gömma sig och komma undan med det, säger hon.

Klasskompisen Madeleine Rydberg håller med.

– Jag vet en kille som låter sig bli kränkt av andra, säkert för att han är rädd att inte passa in annars, säger hon.

– Alla vågar inte säga ifrån, men jag tycker att det är väldigt viktigt att göra det, säger Leila Hassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!