På spaning efter ett tryggare Östercentrum

Östercentrum. Allmänhetens vardagsrum, där alla – allt från a-lagare och barnfamiljer till pensionärer – ska känna sig välkomna och trygga. Men hur?I går gav sig ett gäng trygghetsvandrare ut för att söka svar.

Trygghetsvandring. A-lagarna var ett återkommande tema i vandrarnas funderingar. Hur gör man exempelvis offentliga toaletter, parkbänkar och andra naturliga samlingsplatser  inbjudande och tillgängliga för alla, utan att de blir "tillhåll"?Foto: Rolf Jönsson

Trygghetsvandring. A-lagarna var ett återkommande tema i vandrarnas funderingar. Hur gör man exempelvis offentliga toaletter, parkbänkar och andra naturliga samlingsplatser inbjudande och tillgängliga för alla, utan att de blir "tillhåll"?Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2010-03-11 04:00
Trygghetsvandringar har tidigare genomförts på Bingeby och Gråbo, där vissa förändringar i den fysiska miljön genomförts. Statistiken visar dock att de mest brottsutsatta områdena på ön är Östercentrum och Visby innerstad. I går inventerades problem och möjligheter på Östercentrum: innanför Jägargatan, ringmuren, Gutavallen och Norra Hansegatan.

Ett 20-tal på plats
Trygghetsvandringen anordnades av det regionala nätverket Tryggare Gotland och inleddes på polishuset. Dit kom ett 20-tal representanter från polis, socialtjänst, näringsliv, statsarkitektkontor, räddningstjänst och kultur- och fritidsförvaltning.
Folkhälsostrateg Håkan Jonsson inledde med att uppmana vandrarna att gå på magkänsla och tänka på uppdraget som en "önskelista". Han menade att man säkert skulle upptäcka en del som går att åtgärda i princip omedelbart, men att det mesta handlar om långsiktiga perspektiv och förändringar.

Öster i förändring
Samtidigt står Östercentrum inför ett snart och stort skifte. Kommunen planerar nya lösningar för parken söder om Söderport, busstationsområdet och gravarna norr om Söderport, där det ska bli någon form av medeltidsarena. De förändringarna ska vara genomförda redan sommaren 2011.
Efter gårdagens vandring kan berörda förvaltningar, myndigheter, näringsidkare och mark- och fastighetsägare få ett färskt, ovanligt brett och samlat perspektiv på hur man kan tillvarata allas intressen och behov.

Missbruksproblematik
Kontaktpolisen Conny Johansson lyfte ett exempel.
- Vi har ett antal personer som har en missbruksproblematik. De måste också få tillgång till den offentliga miljön och känna sig välkomna. Man kan inte trycka ner dem ännu mer. Samtidigt är det inte bra om de skapar otrygghet exempelvis bland kunderna i gallerian.
Onsdagens trygghetsvandring ska kompletteras med ytterligare en, fredagen den 19 mars. Då ska man ge sig ut på kvällstid, för att få fler perspektiv på den upplevda och faktiska säkerheten på Östercentrum.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!