På tunn is: Det kan fälla planerna på nya ishallen

Regionstyrelsen gick emot tjänstemännen och sa ja till 258-miljonerslånet. Men bara med en rösts marginal – och fler potentiella hinder kvarstår.

En skiss över det som fått arbetsnamnet "Visborg arena". Visborgsområdet är alltså den tilltänkta placeringen.

En skiss över det som fått arbetsnamnet "Visborg arena". Visborgsområdet är alltså den tilltänkta placeringen.

Foto: Sweco

Visby2024-10-26 05:30

Regionens tjänstemän föreslog häromveckan att ishallsprojektet skulle skjutas på framtiden – trots många år av utredningar – med hänvisning till det tuffa ekonomiska läget.

Därför höjdes ett och annat ögonbryn när regionstyrelsen ändå sade ja till förslaget, som innebär att Visby Roma får ett lån på 258 miljoner kronor till bygget samt ett årligt driftstöd om 20 miljoner.

Beslutet stod klart först efter en votering, som slutade 8–7. Oppositionen var emot, med andra ord.

– Ska vi bygga en ny ishall blir det mindre pengar till skola och sjukvård. Dessutom verkar det vara olagligt, de behöver göra en upphandling, kommenterade till exempel Johan Malmros (C).

Sett till både resultatet och kommentarerna ter det sig relevant att blicka framåt; vilka möjligheter har den här modellen att faktiskt bli verklighet?

Till att börja med måste majoriteten få igenom samma beslut i fullmäktige – där det också är tajt, med S och M tillsammans på 36 av 71 mandat. Det gäller att ha sina partigrupper med sig, i helhet, med andra ord.

– Vi har haft det uppe i partidistriktet och min bedömning är att alla backar beslutet, säger Meit Fohlin (S) om detta.

Regionrådskollegan Andreas Unger (M) tror inte heller att någon ledamot går emot partilinjen:

– Nej, den risken bedömer jag som extremt liten, vi har pratat inom M-gruppen också och ingen argumenterar emot.

undefined
Regionstyrelsen med ordförande Meit Fohlin (S) i förgrunden. Arkivbild.

Däremot är risken stor att ärendet förhalas med en återremiss. Det tror åtminstone Gotlänningens ledarskribent Katarina Hedström:

– För en minoritetsåterremiss krävs bara 23 röster och det skramlar oppositionen ihop lätt – det finns ju 35 ledamöter från alla de partier som nu anser att Gotland inte har råd med en ishall, påpekar hon.

Detta är dock inte samma sak som ett nej; det är endast ett krav på att vissa frågetecken ska redas ut, innan förslaget återkommer igen.

Om minst 36 personer då säger ja, i enlighet med vad företrädarna från S och M förutspår, så är lånet klubbat. Ett sådant kommunalt beslut kan dock överklagas – vilket också ligger i farans riktning, enligt flera insatta källor.

Då handlar det inte längre om huruvida hallen är en bra idé eller inte, utan om modellen i juridisk mening; får man ge ett sånt här lån till en förening eller inte?

Detta har undersökts – men kan ändå bli en fråga för förvaltningsrätten.

– Kultur- och fritidsavdelningen har gjort en utredning, med hjälp av en konsult. Men det finns inget prövat fall som är exakt som det här, påpekar regionjurist Patrik Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!