Det har blossat upp en het diskussion inom svensk handel.
Den tillfälliga pandemilagen ställer nya, tydliga krav på att alla handelsplatser ska utforma säkra utrymmen såväl inomhus som utomhus för att trängsel ska undvikas. Det innebär att varje butik ansvarar för att pandemilagen efterföljs även utanför på mark som inte ägs av verksamheten.
Samtidigt kräver Rättsenheten inom Polismyndigheten nu att varje butik söker tillstånd individuellt för att få hyra marken utanför lokalerna. Denna ansökan har Visby Centrum tidigare gjort kollektivt för butikerna. I stället för en gemensam ansökan från stadskärnans verksamheter, krävs nu närmare 100 separata.
– Det är djupt olyckligt i rådande situation att de två lagstiftningarna inte spelar i takt, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum.
Han har gjort en ansökan som ombud för sina medlemsföretag, men den avvisades utan behandling.
Varje ansökan kostar 870 kronor och beräknas ha en handläggningstid på minst en månad.
Kan det här leda till att butiker väljer att inte utnyttja marken utanför i sommar?
– Pandemilagen är tydlig med att verksamheterna skall se till att ytan utanför är fri från trängsel. Vi vill ju göra rätt och vi vill att det ska vara enkelt att göra rätt, men i det här fallet blir det tvärtom. Om inte en kollektiv ansökan godkänns, måste alla söka enskilt, säger Magnus Olsson.
Att inte tillåta kollektiva ansökningar befarar han även kommer att skapa en kraftigt ökad arbetsbelastning för Polismyndigheten och alla remissinstanser i kommunerna och regionerna.
– Varje ansökan skickas på remiss till lokalpolisen, markenheten, trafikenheten på Region Gotland samt räddningstjänsten. Det kraftigt ökade antalet ansökningar kommer självklart även påverka handläggningstiden, säger Magnus Olsson.
Visby Centrum har med anledning av detta skickat en hemställan till både socialdepartementet och justitiedepartementet där man eftersöker en samordning av pandemilagen och ordningslagen.
Han betonar att detta inte endast är ett lokalt problem på Gotland.
– Det berör hela landet. Vi har runt 200 centrumföreningar i Sverige och säg att varje förening lågt räknat har 100 butiker som nu måste göra dessa ansökningar själva. Det skulle i så fall betyda 20 000 ansökningar i stället för 200 att behandla.