Att flytta till Gotland var ett impulsbeslut. Dansaren och koreografen Simon Rydén hade landat i Stockholm efter att ha studerat på världskända The Julliard School i New York i fyra år.
– Jag hade tänkt att jag ville göra mina egna föreställningar om kanske tio år, men när corona kom och jobben försvann var det lika bra att sätta igång med det direkt. Jag har lite familjekopplingar till Gotland och det kändes bra att komma bort från storstaden, så jag flyttade hit i maj, säger Simon Rydén, när vi ses i Kulturskolans lokaler.
Han håller till där tillsammans med gamla klasskompisen Oliver Flor Jull för att repetera inför deras nya föreställning "Mörkveden", som spelas i Kulturum på lördagen. Dansteaterföreställningen har de skapat från grunden och den började växa fram redan i början av året.
– Målgruppen vi vill nå med den är unga vuxna. Dels för att vi är det själva, dels för att det redan finns mycket som riktar sig till barn eller till kulturtanter och gubbar. Unga vuxna behöver också underhållning, säger Simon Rydén.
Föreställningens namn är hämtat från gamla myter och beskriver den djupaste skogen som är gränslandet mellan människovärlden och själarnas rike. Det är just i magin och i fantasygenren som Simon och Oliver möttes när de pluggade tillsammans i New York.
– Det är berättelserna om arketypiska karaktärer och stora draman som talar till oss, säger Simon Rydén.
När visste du att det var dansen du ville jobba med?
– Det var väl när jag var runt tio eller elva år. Det finns inte ett ögonblick när jag insåg det, utan det måste jag bestämma mig för igen vartannat år. Men det är det här jag vill göra. Scenkonst är det bästa som finns, säger han.
Första dansföreställningen han såg var en med Bounce. År 2016 fick Simon Rydén själv jobba med Fredrik "Benke" Rydman i hans uppsättning "Nätknäpparen". Simon Rydén har även arbetat med koreografer som Roy Assaf, Aszure Barton och Jiri Kylian.
Sedan Simon Rydén flyttade till Visby har han hittat många nya samarbetsparters, som exempelvis Roxy för barn och unga vilka de också samarbetar med i "Mörkveden". På lördagen spelas två föreställningar. En klockan 19 och en klockan 20. Max 40 personer släpps in per föreställning.
– En positiv aspekt med coronapandemin är att det blir intimare föreställningar, det är en styrka, säger Simon Rydén.
Innan showen bjuds publiken på té under fullmånens ljus, där Nycirkus Gotland och musikern och tonsättaren Patrik Silvereke även finns på plats. Allt som händer på scenen, från musiken till koreografin, har Simon och Oliver gjort. I dansdramat används olika masker, som bygger på mystiken. Användandet av masker fastnade de båda för när de pluggade.
– Det finns en direkt magi när man använder masker. Att använda masker på scen kommer från gamla traditioner, och exempelvis på Bali används det mycket.
Tanken var att bara stanna på Gotland över sommaren, men sommaren blev höst och något avresedatum är ännu inte satt.
– Jag skulle gärna vilja fortsätta att ha Gotland som bas och bo kvar. Det är lätt att lära känna folk här och bra samarbeten, vilket gör att det går snabbare att genomföra idéer.
Vad vill du göra sen?
– Jag vill fortsätta göra eget och frilansa. Och efter corona vill jag gå på en massa föreställningar igen, säger Simon Rydén.