Paret bodde i en stor lägenhet på 150 kvadrat med utsikt över Esbo i Finland. De hade sommarstuga som krävde sitt, och dessutom två båtar som skulle skötas.
– Jag frågade min yngsta son vad han tyckte, om vi skulle flytta till båten? Han svarade att det spelade ingen roll, vi var ju ändå aldrig hemma, säger Mika Naatula ombord på ”Sweet Hope” i Visby hamn.
Det har gått 4,5 år sedan paret lämnade lägenheten och blev flytande nomader på världens hav.
– Vi sålde lägenheten, möblerna och allt vi hade, säger Mika Naatula och berättar att de bara behöll sådant som kan komma väl till pass i en marin miljö, som till exempel skridskor.
Steget kan tyckas stort, men vad blev då skillnaden?
– Ingen, säger Katri Rosenberg och berättar att de som många andra efter coronapandemin arbetar på distans och sköter sina jobb ombord.
Mika Naatula jobbar för ett stort IT-företag som chefsteknolog. Han äger också ett kontorshotell i Esbo, som Katri Rosenberg driver, med catering.
– På sommaren har vi gäster ombord och kör oftast en vecka i taget i den finska skärgården, säger hon och berättar att sex personer får betala 25 000 euro, nära 300 000 kronor, för att hyra lyxyachten en vecka med dem som besättning.
Ombord finns i princip allt man kan önska, utom möjligen den bastu som man kan tro att ingen från Finland klarar sig utan.
– Jag köpte båten begagnad, och den var designad till ett par från Storbritannien, säger Mika Naatula och förklarar att en sauna så klart står på en framtida önskelista.
Att han är IT-ingenjör har i stället satt sin prägel ombord. Högteknologi, laserskrivare i en låda på bryggan, och det mesta som styrs från en programvara i en app.
– Titta, här kan jag både kasta ankar och hissa det, säger Mika Naatula och visar funktionen på skärmen i sin mobil.
”Sweet Hope” har tre våningar och 100 kvadratmeter boyta. Modellen, en 64 fots Nordhavn, har dubbla motorer, solpaneler, och kan tillverka allt dricksvatten av havsvatten. Båten är byggd för att klara att gå över Atlanten – något som Mika Naatula och Katri Rosenberg hittills inte har gjort.
– Men vi har gått två gånger över Biscaya på vintern, säger hon och berättar om det första året med båten som flytande adress.
En vinter därpå gick de genom Medelhavet, och bodde sedan ett helt år på Malta.
– Vi flög hem till Esbo, men åkte tillbaka till Malta nästan med en gång. Båten är vårat liv, säger hon.
Så hoppas paret att det kommer att förbli. Så länge de orkar. Men, vore det inte frestande att få fast mark och adress under fötterna igen?
– Nej, jag kan inte ens tänka mig det, säger Katri Rosenberg och får en blick av panik i ögonen av blotta tanken.
Sedan första veckan i december bor de i Visby hamn, där de firat både jul och nyår.
– Vi har cyklar ombord och det är inga problem att cykla och handla, säger Katri Rosenberg och visar två kylskåp och tre frysar ombord.
Under färd ute till havs har yachten stabilisatorer, fenor, som fälls ut och minskar sjögången. Matlagning blir därmed inga som helst problem.
Ofta får de frågan av andra hur det är att bryta upp mitt i livet, och våga kasta loss för sina egna drömmar. För att bo permanent i husbil, bygga om en vagn till ett tinyhouse, eller bo i ett flytande hus till havs.
– Tänk igenom allt noga, man måste verkligen tänka på allt, uppmanar Katri Rosenberg.
Hon får medhåll av Mika Naatula.
– Tänk igenom vad du skulle kunna göra själv, och vad du behöver hjälp med. Här ombord har vi alltid något nytt att lära oss, säger han.