Malin och Arne Peters kommer båda från den lilla tyska ön Amrum, och att de nu tillsammans med sina tre barn bosatt sig just på en ö ser de inte som någon slump.
– Är man född på en ö så vill man bo på en ö igen, som Arne yttrycker det.
Att det blev just Gotland som kom att bli deras hem var dock något mer av en slump. Innan paret fick barn så bodde de nämligen i Stockholm, där Malin arbetade för Visit Sweden.
– Min första affärsresa i det jobbet gick till Gotland, och efter resan sa jag till Arne att dit måste vi åka tillsammans. Så en tid senare åkte vi dit på tandemcykel-semester och blev helt förälskade.
Malin och Arne flyttade så småningom tillbaka till Tyskland där man bildade familj och fick barn. När dessa växte upp så började man dock att diskutera en flytt tillbaka till Sverige, och då främst en flytt till Gotland.
– Så 2017 flyttade vi hit på prov, och 2018 blev flytten så att säga på riktigt. Vi trivs otroligt bra här och har blivit väldigt fint mottagna, säger Malin, och Arne fyller i:
– Jag känner mig som en del av ön nu.
Under åren på Gotland har Malin, 39, och Arne, 49, haft en rad olika jobb. För tillfället arbetar hon som översättare på frilansbasis och han som äventyrspedagog på Orionskolan i Visby, men även om de kommer att fortsätta med de sysselsättningarna på deltid så kommer mycket tid framöver att läggas på något helt annat. Paret är nämligen nya ägare av Bryggeriet Mat & Malt på A7-området i Visby.
– Vi är båda uppväxta med egenföretagande föräldrar, och i Tyskland har vi bland annat drivit ett vandrarhem med 220 bäddar. Nu kände vi att vi ville ha ett gemensamt projekt här på Gotland, berättar Malin.
Arne var under en period restaurangchef just på Bryggeriet Mat & Malt, och när förre ägaren Reinhardt Keinprecht skulle göra sig av med restaurangen ställde han först frågan till herr och fru Peters.
– Vi funderade såklart igenom det, men vi kom ganska snabbt överens om att det här var något vi ville göra, säger Arne.
Just nu byggs lokalen om och förberedelserna pågår för fullt inför en nyöppning i månadsskiftet mars-april.
Vad är det för typ av restaurang ni vill skapa?
– Vi vill att det ska bli en kvarterskrog där man kan äta en bit mat utan att bli fattig. Det här ska vara en mötesplats och ett vardagsrum för besökarna, och här ska det vara bra stämning, bra ljus, bra ljud och bra musik, säger Arne Peters, och fortsätter:
– Tanken är att vi ska integrera ölen mer i maten, och även om det inte blir en tysk restaurang så kommer det att finnas tyska inslag, så som att vi kommer att ha en del fokus på öl och bröd.
Han har själv en gedigen bakgrund inom restaurangbranschen och har enligt egen utsago jobbar med ”i stort sett allt” man ka göra på en restaurang. Därför kommer han av naturliga skäl att synas mest i själva restaurangen, som kommer att ha öppet året runt, medan Malin huvudsakligen kommer att sköta de mer administrativa arbetsuppgifterna samt jobba med produktutveckling.
Hur känns det att bli restaurangägare tillsammans med sin partner?
– Det känns som ett jättestort äventyr, och det kommer nog aldrig att bli tråkigt, säger Malin, och får medhåll av sin make.
– När man gör något med kärlek och passion så tror jag att förutsättningarna är goda för att lyckas.