Påskhandeln: "Handlar om hänsyn till varandra"

Handeln upplever att det är svårt att få kunder att handla ensamma. Nu laddar butikerna för att smittsäkra årets påskhandel. "Det är ju också upp till en själv att inte bidra till trängseln", säger kunden Ingrid Andersson.

Åsa och Tord Gutenberg tycker att det funkar bra med avstånden i butikerna. De själva väljer att handla på tider då färre vistas i butiken.

Åsa och Tord Gutenberg tycker att det funkar bra med avstånden i butikerna. De själva väljer att handla på tider då färre vistas i butiken.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-04-01 07:06

Nya larm kommer om att folk struntar i coronarestriktionerna, bland annat i den senaste nationella tillsynsrapporten från länsstyrelserna.

Länsstyrelsen på Gotland anser att handelsplatsernas efterlevnad är hög när det gäller att anpassa lokaler och butiker efter rådande läge. Däremot bedöms allmänhetens efterlevnad som medel till hög. Framför allt handlar det om att budskapet om att handla ensam inte går fram. Trenden är tydlig, menar länsstyrelsen. Trots påstötningar från butikspersonal väljer många att gå i sällskap in i butikerna.

– Jag tycker ändå att många handlar ensamma. Fortfarande är det bara en rekommendation att man bör handla ensam, så vi kommer inte kasta ut folk som kommer i sällskap. Men blir det trängsel eller folksamlingar säger vi till, säger Markus Wahlgren, butikschef på Stora Coop i Visby, som samtidigt lagt märke till att allt fler kunder använder munskydd i butiken.

Påskhandeln är nu i full gång och ledigheten innebär att resandet i landet ökar. Enligt Destination Gotland befinner det sig nära 16 000 fler personer på Gotland denna vecka, än de som räknas som fastboende.

Ingrid och Erik Andersson åker en gång i veckan från Västergarn till Visby för att handla. De båda har nu fått vaccin mot covid-19, och tycker att folk sköter sig och att det inte särskilt ofta uppstår trängsel.

– Jag tycker att det fungerar bra, men det är ju också upp till en själv att inte bidra till trängseln, säger Ingrid Andersson.

Om någon kommer för nära brukar hon inte säga till, men en och annan blick har det blivit, berättar hon.

– Jag brukar också stå stilla om det är trångt eller folk kommer för nära och inte stressa. Så att man ser vilket håll de går åt, tipsar Ingrid Andersson.

Bengt Murén väntar på att bli vaccinerad och snart är det dags för åldersgruppen han tillhör. Under tiden använder han munskydd i butiken.

– Jag tycker att folk sköter sig bra. Man får se sig för och backa lite om det blir trångt, konstaterar han.

Kunden Tord Gutenberg tycker att det märks stor skillnad i folks beteende nu jämfört med i början av pandemin.

– Alla handlar inte efter jobbet klockan 16 utan man sprider ut sig över dagen. Överlag tycker jag att det funkar bra, i grund och botten handlar det om att ha hänsyn till andra och att inte ha för bråttom, säger han.

Bengt Murén väntar på att få vaccin och säkrar med munskydd i butiken.
Bengt Murén väntar på att få vaccin och säkrar med munskydd i butiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!