- Nej, det blir ingen manifestation på Gotland. Visby ekumeniska råd är nedlagt sedan en månad på ön, berättar Birger Andersson, som är diakon i Kristi lekamens katolska församling i Visby.
- Men, säger han, något kanske händer snart. Vi hoppas att frågan om ekumenik kan tas upp igen och då kanske i Gotlands kristna råd. Visby stifts nye biskop Sven-Bernhard Fast har ju varit generalsekreterare i Sveriges kristna råd, SKR, säger han.
Det handlar alltså om två upprop mot utförsäkringar i Sverige. Det ena, som initierades av diakonen Marie Larsson i Visby domkyrkoförsamling, fick stöd av en stor grupp diakoner inom Svenska kyrkan som väckt frågan, startade en namninsamling och skrev till både Sveriges kristna råd, SKR, och biskopskollegiet för centralt agerande.
Påskuppror
Det andra är "Påskuppropet mot utförsäkringarna" som startades av bloggande katoliken Charlotte Therese Björnström från Uppsala i en kampanj på Facebook med namninsamling och manifestation runt om i landet.
- Påskuppropet är partipolitiskt och religiöst obundet. Ytterst handlar det om att värna människovärdet. Diakonernas vädjan till Svenska kyrkans biskopar är på samma våglängd, noterar Charlotte Therese Björnström på Facebook.
"Stoppa utförsäkringarna" är ledord för Påskuppropet, även kallat Påskupproret, har hittills engagerat över 6 000 personer och på ett 40-tal olika platser i landet organiseras aktioner den måndag som avslutar påskhelgen.
Det var i Visby i höstas som kritiken mot utförsäkring och ökad barnfattigdom startade när diakonen Marie Larsson skrev ett upprop mot reglerna i sjukförsäkringen som gör att allt fler blir utförsäkrade.
- Vid biskopsmötet i mars ställde sig alla svenska kyrkans biskopar eniga bakom min appell. Diakonernas skrivelse togs också av Sveriges kristna råd, konstaterar hon som redan 2008 tillsammans med reagerade frivilligorganisationerna på Gotland reagerade mot nya hårdare regler för sjukpenning.
Sveriges kristna råd och ärkebiskopen har sedan diskuterat behovet av bättre sjukförsäkringsregler med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.
Och i ett öppet brev till regeringen har Sveriges kristna råds styrelse, med 28 medlemskyrkor, påpekas bristerna i sjukförsäkringssystemet.
Nu föreslår regeringen förändringar av de kritiserade sjukförsäkringsreglerna.
Det gäller bland annat tidigare insatser för rehabilitering, nytt bostadsstöd och ökade möjligheter till individuella bedömningar.