Färjan stötte i något vid avfärd

Avgången mot Nynäshamn som skulle avgått vid 12.00 på fredagen fick en annorlunda inledning vid överfarten. Passagerare vittnar om att man körde in i något när man skulle lämna hamnen.

Färjan som skulle ha avgått från Visby klockan 12 fick backa tillbaka och lägga till vid ett nytt färjeläge. Efter en timme kunde de lämna hamn.

Färjan som skulle ha avgått från Visby klockan 12 fick backa tillbaka och lägga till vid ett nytt färjeläge. Efter en timme kunde de lämna hamn.

Foto: Anna Ekeroth

Visby2024-06-14 13:25

I en tidigare version av artikeln fanns en bild på en annan Peter Norman än den som i själva verket är intervjuad. Vi beklagar misstaget.

M/S Visby var på väg att lämna kajplats sju i Visbys hamn under onsdagen och bege sig mot Nynäshamn när passagerarna kände något som lät som att man kört in i något. Peter Norman, som var på plats berättar:

– När fartyget backade bakåt så gick det in i någonting. Det blev en sådan där stoppstöt och det kändes i fartyget. Därefter hördes hur man rusade motorerna, ungefär som när man försöker gunga loss en bil som kört fast, säger han.

Efter att de rusande motorerna tystnat förväntade sig passagerarna att man skulle lämna Visby för Nynäshamn, men då la man istället till vid kajplats sex.

– Det tog väl en tjugo minuter ungefär och då fick vi ett meddelande från fartygsbefälet om att det hade "uppstått ett tekniskt fel och vi därför lagt till på kajplats sex för att inspektera felet", säger han.

Strax innan 13 fick passagerarna ytterligare ett meddelande från högtalarsystemet om att man nu hade inspekterat fartyget som nu ansågs sjövärdigt.

– Vi skulle då göra ett nytt försök att gå, vilket vi också gjorde och nu är vi på väg, säger Peter Norman.

Fick ni någon mer information kring det "tekniska felet"? 

– Nej, det är inte delgivet för oss. 

Känns det tryggt att fortsätta resan, trots att det kändes att ni gick i någonting?

– Ja då, det är ingen fara. Det är mest en irritation över att vi är en dryg timme sena från Visby hamn. 

Via sms meddelar Destination Gotlands marknadschef Adam Jacobsson att fartyget gick emot en fender lite hårt vilket passagerarna upplevde ombord. Anledningen var ett tekniskt fel kopplat till motorn och manövreringen. Felet är nu åtgärdat men det kommer att påverka dagens turer till och från Nynäshamn. Passagerare kan räkna med mellan trettio till fyrtiofem minuters förseningar.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!