Uppgav falska uppgifter – krävs på 175 000 kronor

En kvinna i Visby fick bostadsbidrag på falska uppgifter. Nu tvingas hon betala tillbaka en stor summa pengar.

Försäkringskassan fann uppgifter på att kvinnan både var förlovad och sambo trots att hon sökt bidrag som enstamstående.

Försäkringskassan fann uppgifter på att kvinnan både var förlovad och sambo trots att hon sökt bidrag som enstamstående.

Foto: Jessica Gow/TT

Visby2024-07-26 05:00

En Visbybo krävs att betala tillbaka drygt 175 000 kronor efter en utredning av Försäkringskassan, det uppger nyhetsbyrån Siren. Kvinnan, som är i 30-årsåldern, har under flera års tid fått bostadsbidrag utbetalat då hon uppgett att hon bott ensam med sina barn. Efter en anonym anmälan mot kvinnan som påtalade att hon inte bodde själv kom in till Försäkringskassan inleddes en utredning mot henne. 

Under utredningen kom det fram att kvinnan var förlovad sedan minst tre år och även bodde ihop med sin partner, även om han inte stod skriven på adressen. Kvinnans hyresvärd uppgav att det utan tvivel stod klart att även partnern bodde i kvinnans lägenhet. Det med hänvisning till att hyresvärden varit inne i lägenheten och fått det bekräftat. Kvinnan menar att hon och partner levt som särbos under tiden hon fått bostadsbidrag.

Kvinnan menar vidare att hon pekats ut felaktigt och att hon misstänker sin tidigare pojkvän som den som anmält henne. Hon menar på att han har gjort det då det finns en infekterad konflikt mellan dem sedan en tid tillbaka. Det är dock en förklaring Försäkringskassan inte köper och menar att kvinnan gjort sig skyldig till medvetet felaktiga utbetalningar. Då utredningen sammantaget visar på att kvinnan inte haft rätt till bostadsbidraget blir hon därmed återbetalningsskyldig på den totala summan av 175 343 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!