Då härbärget Birkagården i Visby för närvarande inte har någon dagverksamhet har de hemlösa som övernattar där heller ingenstans att ta vägen om dagarna.
Det har Michael Stenberg – regionpolitiker för SD men i detta fall privatperson – försökt göra något åt genom en insamling på Facebook. Syftet är att få in medel tillräckligt för att hålla Skeppskyrkan öppen under 16 vinterveckor.
För att täcka kostnaderna är målet att få in 118 000 kronor. Vid årsskiftet hade drygt 89 000 kronor strömmat in och på måndagsförmiddagen öppnade Skeppskyrkan.
Vid tidningens besök hade ingen av tänkta besökare ännu hittat dit, däremot var ideella krafter på plats för att göra vad de kan för sina medmänniskor.
Stig Andersson är ordförande i missionsbåtsföreningen Skeppskyrkan. Han bar in en kartong med kaffepaket som företagare skänkt.
Han har märkt en allmän givmildhet efter Stenbergs initiativ.
– Och behovet är stort. I och med att dagverksamheten på Birkagården försvann försöker vi täcka upp genom det här.
Elin, som fartyget byggt 1934 heter, betyder ”Ett liv i nykterhet”. Det har varit i Skeppskyrkans ägo sedan 1993.
Och nykterhet är just vad som krävs, att vara nykter är så att säga entrébiljetten.
Men i övrigt är vem som helst välkommen, inte bara de omkring femton personer som brukar hålla till på Birka. Varje dag mellan 10 och 16 hålls öppet.
– Här finns värme och social samvaro, det går bra att komma hit och dricka en kopp kaffe, äta något, prata en stund eller bara ha någonstans att ta vägen, säger Stig Andersson.
Vid fikabordet satt även Julius Mehler, Anders Pettersson, Janne Hallberg och Peter Södergren, den sistnämnde anställd vid Skeppskyrkan.
Mehler var med vid starten av härbärget Birkagården för runt 20 år sedan, det som drivs i ett samarbete mellan kyrkan, Region Gotland, Röda korset och Hela människan Gotland.
– Jag är mycket entusiastisk över det här, säger han. Det finns många i samhället som hamnat snett, kan vi ge dem hjälp till ett drägligt liv är jag glad.
Kanske kan de öppna dörrarna till fartygskajutan få någon att avstå en morgonpilsner sedan Birkagården stänger klockan halv nio på morgonen och istället ta sig till hamnen.
Så är åtminstone förhoppningen.
– Och de som kommer kan få känna lite sjögång, det bjuder vi också på, skojar Stig Andersson.