Pensionärer får surfhjälp av gymnasieelever

I ett unikt samarbete med Wisbygymnaiset fick pensionärer möjlighet att lära sig mer om sin iphone eller dator.

Margot Larsson har huvudet på skaft. Hon hade med sig en lista över exakt vad hon behövde hjälp med.

Margot Larsson har huvudet på skaft. Hon hade med sig en lista över exakt vad hon behövde hjälp med.

Foto: Hanna Dockson

Visby2019-09-22 18:06

Förr var pensionärer ovana att arbeta i datorn, men i dag sitter majoriteten av dem med en smartphone i handen.

– Det har absolut hänt något när det kommer till kännedomen om teknik. Det finns ett tydligt stort intresse ibland pensionärerna och de vill lära sig. Det gör ju att de blir mer inkluderade i samhället och mindre ensamma, säger Ellinor Björkman är rörelse- och hälsosamordnare.

På plats erbjuds surfsupport för personer som är 65 plus med elever från Wisbygymnasiet. Ett tillfälle för eleverna att lära ut på ett pedagogiskt vis. Majoriteten av pensionärerna har aldrig besökt mötesplatsen förut. 

– Vi kommer att ha sex träffar till det här halvåret, men med en månads mellanrum. Det blir alltså tillfälle att fråga om något som man kanske inte kommer ihåg från dagen, säger Ellinor Björkman. 

74-åriga Margot Larsson är en av pensionärerna på plats. Hon har huvudet på skaft och hade med sig en lista över saker som hon ville lära sig;

–  Jag har fått hjälp med parkeringsappen som jag inte har behärskat tidigare. Den kan vara bra att ha när man besöker stan. Sedan ville jag ha hjälp med att komma in på helagotland samt få ordning på Swish. För mig är det här saker som känns viktiga. 

Hon har försökt att komma till rätta med bank-id, men har inte lyckats ännu. Genom att besöka Seniorernas mötesplats kurs har hon fått appen nerladdad och ska gå till banken för att slutföra de sista stegen. 

–  Det är viktigt att den här kursen är gratis. Jag inser ju att det är viktigt att jag kan det här. Det bästa med det här tycker jag är att man inte måste känna sig dum för att man inte förstår utan får fråga på nytt, säger Margot Larsson. 

Bedrägeri mot äldre är inte ovanligt. En vanlig form är vishing där äldre på olika vis luras på pengar, men Margot har klarat sig för hon är försiktig. 

– Det handlar om sunt förnuft. För min del är jag inte så lättlurad. Jag drar öronen åt mig så fort det handlar om pengar, säger Margot Larsson. 

Eleverna kommer från teknik- och kommunikationslinjen vid Wisbygymnasiet. 

– Majoriteten av pensionärerna vill lära sig hur man ansluter till wi-fi. Bilder tycks även vara väldigt viktiga för många av dem vill komma åt sina gamla bilder, säger Sixten Fredriksson. 

Han konstaterar att lärlingarna är lättlärda. 

– Det enda jag är orolig för är att de kanske glömmer bort det vi har sagt i morgon, säger Sixten Fredriksson. 

Ellinor Björkman är rörelse- och hälsosamordnare. Hon konstaterar att majoriteten är nya ansikten.
Ellinor Björkman är rörelse- och hälsosamordnare. Hon konstaterar att majoriteten är nya ansikten.
Surfsupport

Hälsofrämjande enheten vill tillsammans med elever från data- och kommunikationslinjen och enhetens frivilliga bjuda in till kostnadsfri surfsupport.

Det finns möjlighet att låna surfplattor. 

Kommande tillfällen:  13 sept, 18 okt 22 nov, 10 jan, 7 feb, 13 mars, 17 april och 29 maj. 

Karta: Gråbo torg 3 visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!