Det kom en och annan politiker till mötet i Ljusgården Wisborg, men inte så många som det arrangerade pensionärsrådet på Gotland hade hoppats på. Rådet är organiserat under regionstyrelsen och ska vara ett forum för dialog och information mellan rikstäckande pensionärsorganisationer och Region Gotland. Men Ingegerd Hörsne som jobbat 60 år i vården tycker inte att de äldre blir lyssnade på.
– Vi är valda av våra organisationer som ombud i pensionärsrådet. Alla kommuner och landsting i landet har det. Och vi tycker att vi inte blivit hörda i vårt pensionärsråd och då tänkte vi att vi ordnar en egen dag där vi bjuder in politikerna. Så nu diskuterar vi de angelägna frågorna, säger hon.
Hur tycker du att det har gått här under dagen?
– Jag tycker att det har gått ganska bra. Jag hade ju önskat att det hade varit flera politiker här, men de andra tycker att det har varit bra uppslutning. Jag har alltid lite större pretentioner, säger Ingegerd Hörsne.
Men hon är inte nöjd med de äldres möjligheter till inflytande i områden och sakfrågor som berör dem.
– Det är för dåligt. Vi får alltid komma in i slutet av processerna när det redan är för sent att göra något. Sen tycker politikerna att det är omöjligt att göra något åt sakerna för att det är ekonomiska frågor. Vi har ju haft underskott på sjukvårdssidan hela min levnad och det har aldrig funnits något engagemang för att lägga pengar på området, säger Ingegerd Hörsne.
Vad får det för följder?
– Det ser vi nu. Under pandemin såg man det så tydligt och då började man få upp ögonen för problemen inom äldrevården.
Ingegerd Hörsne menar att pensionärsrådet var tvungna att kalla till det här mötet med politikerna.
– Vi tycker att vi behöver få säga saker som vi vill. Då har vi tagit upp både hemsjukvården och maten. Och jag har tagit upp att döden är livsviktig. Döden kommer vi ju alla att komma till och i dag så säger man att vi ska bo på äldreboende. Men jag menar att det är inte äldreboende utan sjukhem.
Vad borde göras?
– Det ska heta sjukhem för det är sjukvård vi behöver. Det gör alla när vi blir över 75 år. Och vi kommer ju inte ens in på äldreboendet förrän vi redan är multisjuka. Problemet är att vi kallar saker för andra ord än vad de är. Ords betydelse är också viktiga, säger Ingegerd Hörsne.