Efter åtta år slutade Sven Montelius som smittskyddsläkare på Region Gotland den 31 januari för att gå i pension. Den tillvaron blev dock inte långvarig. Snart blev coronapandemin en realitet även i Sverige och på Gotland, och sedan 1 april har han åter jobbat 25 procent på smittskyddsenheten på regionen.
– Jag har ställt mig till förfogande och det känns helt okej att hoppa in. Jag tar frågorna efter hand de dyker upp och har bra stöd från Folkhälsomyndigheten och kollegorna på smittskyddet i landet, säger Sven Montelius.
När nya smittskyddsläkaren Maria Amér går på semester i nästa vecka kommer Sven Montelius att ta över rollen under några veckor. Att han skulle vikariera för Amér var klart redan innan han gick i pension, men att han skulle hantera en pandemi kunde ingen förutspå.
– Tidigare somrar har varit stillsamma på smittskyddet. Många tror att vi har mycket att göra då, men så har det inte varit, förutom att det kan vara en del magsjuka som sprids under grillsäsongen. I år blir det annorlunda, säger han.
Några större förändringar väntar han inte i sommar. Provtagning av personer med symtom är redan igång på bred front, och antikroppstesterna kommer först att börja användas på befolkningen till hösten.
– Vi har enats kring att antikroppstester är inte så viktigt för smittskyddet i det här läget, vi måste istället fokusera på de prover vi tar nu. Det enda jag hunnit se hittills är att provsvaren dröjer längre än tänkt. I dagsläget går det en sändning per dag till Karolinska, vi funderar på att öka det till två om dagen.
Innan Sven Montelius nu hoppar in som smittskyddsläkare har han varit behjälplig med bland annat smittspårning och inrapportering av fall.
– Uppfattningen jag fick när jag kontaktade de tolv personer som testat positivt häromdagen är att ungefär hälften av dem var gotlänningar och hälften från fastlandet, berättar han.
Beskedet om att öppna för inrikesresor i sommar har bekymrat vissa och glatt andra. Sven Montelius är inte förvånad över regeringens beslut.
– Jag tror att det var oundvikligt. Det får inte bli så att åtgärderna är för hårda. Boten får inte bli värre en soten, som man sa förr. Vi får hantera det.
Har du varit orolig över pandemin?
– Nej, det har jag inte varit. Inte för egen del. Även om jag börjar bli äldre tycker jag inte att jag tillhör någon riskgrupp. Den lilla oro som finns handlar om hur mycket vården kommer att klara av om det brinner till.
Har du hållit dig frisk hittills?
– I mars blev jag ordentligt förkyld under tiden jag hoppade in på infektionsavdelningen på lasarettet. Jag provtogs och det var negativt, säger han, och berättar att det också är enda gången han har behövt testas för covid-19.
Som många andra experter tror Sven Montelius att vi kommer att få leva med det nya coronaviruset ett bra tag framöver.
– Men kan vi få till ett vaccin som räcker till de som behöver det är det bra. Då kan covid-19 bli i stil med en vanlig influensa och något vi kan leva med.
Folkhälsomyndigheten jobbar nu på en nationell vaccinationsplan, men när det finns ett färdigt vaccin är oklart och även hur pass mycket det kommer att hjälpa.
– Det skulle minska risken att bli svårt sjuk, men vi vet så lite om vad ett vaccin skulle innebära. Vaccinet mot influensa gör inga underverk och har en skyddseffekt på 70 procent i bästa fall. Men vi hoppas att det blir så bra som möjligt.
Under coronapandemin har säsongen för vinterkräksjuka och influensa varit ovanligt kort, enligt Folkhälsomyndigheten. Detta på grund av de åtgärder som gjorts för att minska smittspridningen, så som social distansering, noggrann handhygien och reseförbud, gav positiv effekt även på andra smittor. Sven Montelius tror att vissa av rekommendationerna kan vara bra att behålla även efter pandemin.
– God handhygien är väldigt bra i alla lägen. Men många längtar efter att få ge varandra en kram eller att slå i hand, så det hoppas jag att vi kan komma tillbaka till, säger han.
Trots pandemins övervägande negativa konsekvenser finns det ändå några positiva, menar Sven Montelius.
– De flesta i världen hade såklart sluppit det, men jag tror att vi kommer få en hel del lärdomar och viktiga erfarenheter. Till exempel hur viktigt det är med beredskapslager och att vi får uppdatera våra beredskapsplaner. Jag tror att vi går starkare ur det.