Anonyma kritiken fortsätter – nu mot psykiatrin

Nu kritiseras arbetsmiljön inom Gotlands sjukvård i ytterligare ett anonymt brev. Denna gång angrips psykiatrin.

Region Gotlands hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob tycker att det är ”lite märkligt” att kritik mot arbetsmiljön inom vården framförs i anonyma brev.

Region Gotlands hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob tycker att det är ”lite märkligt” att kritik mot arbetsmiljön inom vården framförs i anonyma brev.

Foto: David Skoog/arkiv

Visby2021-10-28 06:01

För två veckor sedan uttryckte en anonym brevskrivare hård kritik mot arbetsmiljön på Visby lasaretts kirurgavdelning. Personen bakom brevet – som bland annat skickades till Region Gotlands hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob – sade sig arbeta på avdelningen och beskrev situationen där som ”katastrofal”.

Nu har det hänt igen. Ett anonymt brev har inkommit till hela ledningen för hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Brevskrivaren säger sig arbeta inom den psykiatriska heldygnsvården, som tar hand om inlagda patienter.

Personalen där far enligt brevet ”illa av stress och oförmåga att påverka sin egen arbetssituation”. Det hävdas också att ”omsättningen på personal är skyhög” samt att verksamhetens sjuksköterskor i ”huvudsak är nyutexaminerade och hyrpersonal”.

För Marie Loob är det alltså andra gången på kort tid som hon har fått ta emot ett anonymt brev med kritik inifrån sjukvården. Hon menar att sådana diskussioner helst bör tas med chef, skyddsombud eller fackliga företrädare på själva arbetsplatsen i stället.

– Men självklart så kan det ibland vara svårt att få gehör. Då kan frågor behöva lyftas till nästa chefsnivå, säger hon.

undefined
Region Gotlands hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob tycker att det är ”lite märkligt” att kritik mot arbetsmiljön inom vården framförs i anonyma brev.

Anders Grundvik är en av heldygnsvårdens två enhetschefer. Han uppger att brevet har lyfts i samtal i verksamheten och att personalen inte tycker att det speglar deras upplevelse av arbetsmiljön. När det gäller personalens kompetensnivå menar han att det i verkligheten är tvärtom mot vad brevet påstår.

– Med många specialister i personalen har vi snarare stärkt kompetensen – och därmed ökat patientsäkerheten – på sistone, säger Anders Grundvik.

Brevskrivaren anser även att ”tystnadskulturen är väl utbredd” inom verksamheten och att personalen inte upplever något ”gehör från enhetschefer, som enligt min bedömning ej är kompetenta att utföra arbetet”.

– Eftersom brevet är anonymt så är det svårt att veta vad det syftar på. Men enligt mig så är det inte alls den typ av ledarskap vi står för. Vi har under lång tid verkat för en öppen och ärlig dialog på alla nivåer, säger Anders Grundvik.

Brevskrivaren vill vara anonym på grund av ”rädsla för repressalier som jag vet drabbat tidigare kollegor”. Vad tänker du om det?

– Personen syftar nog till tidigare avstängningar av personal, när det bland annat har funnits misstankar om bristfälligt bemötande av patienter. Så det har ju inte berott på att de har riktat kritik mot verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!