I början av veckan fick sjukhusledningen på Visby lasarett ta emot ett anonymt brev från en medarbetare på Kirurgen avdelning C3 på Visby lasarett.
"Jag upplever att min avdelning och arbetsplats sedan länge nu har nått en katastrofal nivå" står det i brevet som, bland andra, är ställt till sjukvårdsdirektör Marie Loob och sjukvårdschefen Cathrine Malmqvist.
– Det som står i brevet är allvarligt, vi ser det som en allvarlig signal, säger Cathrine Malmqvist.
Problemen som tas upp är många. Enligt brevskrivaren är stressen och trycket på avdelningen alltid högt och en stor del av personalen är hyrpersonal, nyanställda och eller nyutexaminerade, vilket gör att de med mer erfarenhet får en hög arbetsbelastning.
Enligt brevskrivaren måste personalen kämpa för att få tillgång till viss basal utrustning, hen menar också att det tar lång tid innan förändringar genomförs. "Vi har många gånger sagt att det krävs att någon ska dö, för att saker vi har pratat om på våra möten, saker vi önskat få till avdelningen och förändringar som vi krävt ska implementeras."
Kritiken handlar också om att många erfarna sjuksköterskor och undersköterskor har slutat på grund av bristande ledarskap.
För att kunna behålla personalen skulle det, enligt skrivelsen, behövas högre löner, anpassat schema, fler anställda och mindre arbetstid.
"Vi behöver hjälp och vi behöver drastiska ändringar nu, innan vi alla går på knäna, eller säger upp oss."
En dialog har inletts med personal och chefer och ärendet har även tagits upp på en arbetsplatsträff.
– Vi ska arbeta vidare med detta och se vilka åtgärder som behövs, säger Cathrine Malmqvist.
Hon menar att mycket av kritiken är ny för henne.
– Att det varit en hård arbetsbelastning och att man jobbat mycket extra känner jag till, men inte allt av det övriga.
Att brevskrivaren inte skrivit under med sitt riktiga namn är problematiskt menar Mats-Ola Rödén (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Jag blir lite ledsen av att man inte vågar uttala sig rakt ut. Det tyder på ett bristande förtroende gentemot ledningen, säger han och fortsätter:
– Jag tycker att det är oerhört viktigt att man har den här kommunikationen. Man ska våga prata med ledningen och ledningen ska lyssna.