Tung kritik mot förhållande inom omsorgen

Personalen känner sig nedvärderad och arbetsglädjen är borta. ”Verksamheten är körd i botten”, säger en röst. Det jäser bland personal inom omsorgen i Visby.

Personal på ett demensboende larmar om destruktiva arbetsförhållanden och en tydligt försämrad arbetsmiljö. Illustrationen är en genrebild.

Personal på ett demensboende larmar om destruktiva arbetsförhållanden och en tydligt försämrad arbetsmiljö. Illustrationen är en genrebild.

Foto: Hans Holmberg/TT

Visby2022-04-26 06:05

I tidigare artiklar har personal inom Attendos särskilda boenden riktat kritik mot hur vården och omsorgen bedrivs där.

Men även på boenden i Region Gotlands regi känner sig personal slutkörd och saknar tillit till ledningen. Många har ansett arbetsklimatet så dåligt att de tvingats säga upp sig för att själva inte helt gå sönder.

Samtidigt är rädslan för eventuella repressalier så stor att problemet inte vågar lyftas till berörda chefer.

– Många håller på att ge upp, men samtidigt vill vi inte helt ge upp hoppet. Vi tycker om våra äldre, säger en anställd som GT talat med.

undefined
Personal på ett demensboende larmar om destruktiva arbetsförhållanden och en tydligt försämrad arbetsmiljö. Illustrationen är en genrebild.

Vederbörande har låtit GT ta del av brev som personalen skrivit till ledningen, men inte vågat sända.

Där beskrivs ett destruktivt ledarskap som givit negativa effekter på medarbetarnas motivation och välmående. ”Vissa mår så dåligt att de gråter på jobbet” står det bland annat om aktuellt demensboende i Visby.

Det berättas om tvångsomplacering och schemaläggning som inte gagnar den vård de boende behöver, det vill säga lugn och igenkänning. 

– Det är a och o inom demensvård med trygghet och fasta rutiner. Så är det inte idag, det är emotionellt utmattande. Vi vill vara kvar på våra respektive avdelningar där vi som arbetsgrupp har vår styrka, säger den person GT talat med.

undefined
Försämrad arbetsmiljö gör att personal på demensboendet känner sig stressade och emotionellt utmattade.

Många i personalen har bred kompetens och lång erfarenhet av demensvård, men den tidigare yrkesstoltheten har på senare år raserats, menar de.

Försämringen gäller såväl arbetstyngd som arbetstid, arbetsfördelning och återhämtning.

Allra mest ser de det som en skymf att av ledningen bli kallad ”oprofessionell”. ”Skamligt” står det i personalens två A4-sidor långa och osända brev till ledningen.

undefined
Marica Gardell är socialdirektör inom Region Gotland.

Marica Gardell är socialdirektör inom Region Gotland. Hon säger att det generellt är viktigt att personal kan vädra sina tankar och även rikta kritik.

– Vi har upparbetade vägar för det. Kan man inte vända sig till sin närmsta chef går man ett steg upp, kanske till mig eller till HR. Det finns även fackliga företrädare och skyddsombud att vända sig till.

Allt som rör arbetsmiljö tags, säger hon, på största allvar.

– Vi vet att det är tufft i dag. Det är svårt att få in vikarier, hela situationen har egentligen förändrats.

Som förvaltningschef är det omöjligt att ha full koll på alla arbetsplatser.

– Men det är när vi får signaler att något inte står rätt till som det går att förändra, säger Marica Gardell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!