Personalbrist på lasarettsavdelning anmäls

För få sjuksköterskor, hög arbetsbelastning och hotad patientsäkerhet när dialyspatienter avbokas på grund av personalläget. Situationen på njurenheten på Visby lasarett anmäls till Arbetsmiljöverket och IVO.

Patienter i behov av dialys har ökat.

Patienter i behov av dialys har ökat.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Visby2022-01-17 08:03

Det är regionala skyddsombudet på Vårdförbundet på Gotland som gör en anmälan om situationen på njurenheten på Visby lasarett till Arbetsmiljöverket. En separat anmälan har även skickats till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

I anmälan tas flertalet brister upp. Bland annat bristen på sjuksköterskor, och att arbetsbelastningen är hög. Delvis på grund av personalläget, men också då patienterna som är i behov av dialys har blivit fler.

Det finns också en oro för patientsäkerheten. "Patienter avbokas på grund av bristande bemanning i eskalerande takt", skriver anmälaren. Det ska på avdelningen finnas en prioriteringslista som personalen ska följa om en eller flera sjuksköterskor saknas. I planen står det att om en sjuksköterska saknas ska dialystiden i första hand halveras för de patienter som klarar det. Vidare står "I andra hand, avbokas patient helt. Läkare ordinerar vem som kan avstå".

Njurenheten på Visby lasarett drivs sedan några år tillbaka av B. Braun Avitum AB. GA får tag på bolagets vd Torbjörn Lund, som svarar på frågor via mail. Han delar bilden om personalbrist och att arbetsbelastningen är hög.

– Vi har under 2021 haft en ansträngd situation och så även nu. Den baseras på att antalet patienter i behov av bloddialys ökat med 30 procent, och att korttidsfrånvaron varit högre än normalt. Detta ökar givetvis belastningen inom verksamheten och på de medarbetare som är i tjänst. Vi har under perioden ökat personalstyrkan och har idag mer personal än vad vi hade föregående år, men det är helt klart att vi har mycket begränsade möjligheter att hitta färdigutbildade och erfarna dialyssköterskor på Gotland.

Torbjörn Lund håller inte med om att patientsäkerheten är hotad.

 – Nej, vi delar inte den bilden. Bloddialys är en i huvudsak planerad verksamhet. Det viktigaste är att patienten får rätt dialysdos över tid.  I det fallet att vi behöver flytta en behandling så är det våra specialistläkare som gör bedömningen på individnivå om den patienten tål att skjuta eller hoppa över en behandling.

Enligt vd:n är flera åtgärder på gång.

– Aktiviteterna handlar om att säkerställa att personalstyrkan hela tiden är i linje med det ökade patientbehovet, att vi arbetar för att förbättra arbetsmiljön och även att hitta lösningar för hur vi skall kunna hitta ersättare vid korttidsfrånvaro och sjukdom inom personalgruppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!