Brist på vårdpersonal kan ställa in operationer

Det ansträngda personalläget på Visby lasarett gör att operationer kan tvingas flyttas fram. Men vårdkön på Gotland är betydligt mindre än rikssnittet.

Operationer har ställts in och skjutits fram under pandemin. På Gotland är dock inte vårdskulden så stor.

Operationer har ställts in och skjutits fram under pandemin. På Gotland är dock inte vårdskulden så stor.

Foto: Erik G Svensson/TT

Visby2021-12-22 06:03

Sedan en tid tillbaka är Visby lasarett i stabsläge. Det är de inte ensamma om, utan flera sjukhus i till exempel Stockholm är också satta i stabsläge. Där handlar det främst om att nuvarande läge är pressat, med inläggningar på grund av influensa och covid-19 i kombination med halkolyckor.

I Visby handlar stabsläget mest om en beredskap inför jul- och nyårsveckorna.

– Vi måste säkra att vi har bemanning, säger Cathrine Malmqvist, Region Gotlands sjukhuschef.

På en avdelning har läget varit extra belastat.

– Barnavdelningen har haft många barn som vårdas för rs-virus. De har det periodvis ansträngt, säger Cathrine Malmqvist.

Senaste rapporten från Region Gotland visar att två patienter vårdas för covid-19 på vårdavdelning, och en person vårdas på intensivvårdsavdelningen, men inte i smittsam fas. Influensasäsongen har inte riktigt kommit igång på Gotland, med bara ett fåtal rapporterade fall hittills som inte krävt slutenvård.

Personalen är den stora knäckfrågan, berättar Cathrine Malmqvist.

– Det är framför allt mycket korttidsfrånvaro, med förkylningar, vård av barn och medarbetare som är i karantän. Många har jobbat extra och täckt upp för sjuka kollegor. Vi har gått ut med en förfrågan till alla medarbetare om de kan tänka sig att ta extrapass. Det är helt klart ansträngande för vår personal.

För att komma i kapp med den planerade vården, som till viss del hamnat efter under pandemin, har Visby lasarett i höst under tre helger opererat patienter som fått vänta länge. Den extra satsningen är avslutad och nu finns det en risk att operationer behöver flyttas fram på grund av det ansträngda personalläget.

I flera delar av landet har vårdkön växt rejält under pandemin, framför allt i regioner som varit extra hårt drabbade av covid-19. I landet var det knappt 60 procent som blivit opererade inom vårdgarantins 90 dagar under november. Drygt 54 000 personer har väntat längre än tre månader, enligt SKR.

På Gotland ser det betydligt bättre ut, då 88 procent fått operation eller annan åtgärd inom tre månader. Av drygt 1 000 personer väntar 125 personer på operation.

– Vi ligger bra till i ett nationellt perspektiv och vill helst inte flytta fram operationer. Vi följer utvecklingen och tar ställning varje dag till vad vi klarar av utifrån bemanningsläge och det akuta flödet som alltid är prioriterat, säger Cathrine Malmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!