För drygt en vecka sedan kom nyheten om att chefen för förlossningsvården på Karolinska universitetssjukhuset, Karin Pettersson, blivit uppsagd efter mer än 20 år på arbetsplatsen.
Enligt en utredning som gjorts på uppdrag av sjukhuset uppges anledningen bakom avskedandet vara att Karin Pettersson visat "grov illojalitet" gentemot sin arbetsgivare. Detta genom att bland annat använda sin jobbmejl i privata sammanhang och inte redovisat sina bisysslor utanför jobbet. Enligt utredningen ska hon också hållit i föreläsningar för läkemedelsföretag och tagit betalt privat.
Uppsägningen av chefen ledde till stora protester bland kollegor över hela landet, och under onsdagen höll kvinnosjukvården på Visby lasarett sin egen manifestation utanför förlossningsavdelningen.
– Det är jätteviktigt för oss att visa att vi tycker att Karins uppsägning är jättekonstig och väldigt fel. Vi har ett stort samarbete med Karolinska och påverkas i högsta grad, säger förlossningsläkaren Emelie Looft-Trägårdh.
– Det är inte så ofta vi läkare ställer oss i protest. När vi väl gör det, är det för att vi tycker att det här är helt värdegrundslöst. Karin har ägnat hela sitt liv åt förlossningsvården och det finns nästan ingen som är så lojal som hon. Om hon anses vara illojal, hur ska man då bete sig som lojal? säger överläkare Lena Holzman.
Vid lunchtid på onsdagen radade personalen upp sig utanför förlossningsavdelningen, med ett plakat med texten "#jagärillojal". Hashtaggen har cirkulerat på sociala medier efter att nyheten om Karin Petterssons avsked slog ner. Emelie Looft-Trägårdh hoppas att engagemanget och protesterna ska ge effekt.
– Självklart hoppas jag att sättet som hon avskedades ska tas tillbaka, att man gör en utredning över vad som faktiskt har hänt, säger hon.
I samband med avskedandet av Karin Pettersson har det även börjat talas om en utbredd tystnadskultur på Karolinska. Kerstin Palm har själv jobbat på Karolinska och finns med på manifestationen. Hon stämmer in i det som sagts om sjukhusets tystnadskultur.
– Jag lämnade på grund av det. Det är en kultur som är repressiv och den lockar fram angiveri. Den har ingenting att göra med vård eller hur man sköter arbetet. De som verkligen gör jobbet, som Karin Pettersson, belönas med att bli avskedad. Det är otroligt dåligt, säger Kerstin Palm.