Som många andra unga tjejer kom Pia Jertfelt till Gotland för att sommarjobba som servitris. Rosengården och Faventia, 20-åringen stortrivdes på ön och fick vikariat som bildlärare i Slite.
– Jag sökte konstfack och kom in. Det var så jag träffade min man. Thomas var halvt gotlänning och det tyckte jag var bingo. Men han sa att den ön skulle han aldrig flytta tillbaka till – och det skulle ta 37 år, säger hon och berättar att de nu har kamperat ihop i 50 år.
Uppfödd bland lantbruk med närhet till skogsbruk och naturen utanför Skövde i Västergötland hade Pia tidigt miljöengagemanget med sig. Men det var under en biståndsresa till Amazonas i Peru som hon fick ögonen på mänskliga rättigheter och social hållbarhet, och sambandet med miljöfrågorna.
– Du kan inte få ett klimat- och miljöarbete om du inte har ett hyfsat jämställt och jämlikt samhälle, säger hon och berättar att det skulle bli totalt tio år som hon och Thomas, och det äldsta av deras tre barn, skulle tillbringa med närhet till ursprungsbefolkningen i Amazonas.
Att alla kan göra något är sant. Men Pia Jertfelt insåg tidigt att om världen skulle förändras till det bättre behövdes politik och företagande i större nätverk, för såväl klimat som socialt ansvar och hållbarhet.
– Jag blev generalsekreterare för Social Venture Network och var det i nästan tio år, säger hon och berättar att SVN är ett internationellt nätverk som arbetar för långsiktig hållbarhet i frågor som etik, miljöhänsyn och socialt ansvar.
Hon hade också flera positioner inom Röda Korset, och åkte runt i landet och utbildade storföretag i etiskt ansvar, klimat och miljöfrågor. I Stockholm drev hon under tio års tid salonger, sittningar med diskussioner kring klimat och etik.
– Jag kallades "salongsmadame" och fick alltid inleda, sedan satt vi runt runda bord och pratade. Det tycker jag faktiskt skulle vara roligt att dra igång igen och här på Gotland, säger hon och berättar att Thomas 2012 fick jobb på ön och att de sedan 2016 båda är fast bosatta här igen.
På Svenska Spel i Visby fick Pia Jertfelt konsultjobb, och träffade dåvarande hållbarhetschefen Zenita Strandänger. Tillsammans startade de plattformen och nätverket Hållbara Gotland, som hittills bjudit in till 36 seminarier i olika ämnen.
– Om man ville ha mer kunskap och spetskompetens fick man åka härifrån. Jag blev väldigt förvånad över att allt gick så snabbt. Det tog ett halvår så hade vi elva medlemmar, varav Svenska Spel var ett, säger hon.
Hållbara Gotland har sedan starten 2017 ökat till 46 medlemsföretag. Där finns allt från de stora, Coop och Ica Maxi, Destination Gotland och Gotlandshem, till Körsbärsgården i Sundre och företag med bara ett par anställda.
Som verksamhetsansvarig har Pia Jertfelt arvode för en arbetsdag i månaden.
– Jag jobbar fyra gånger så mycket, säger hon och berättar om vad det är som gör henne så engagerad.
Syftet med Hållbara Gotland är att de gotländska företagen ska nå FN:s totalt 17 globala mål till år 2030.
– Det finns 167 delmål som alla kan ses som affärsstrategier som jag vill lyfta, säger Pia Jertfelt och berättar att miljö och klimat faktiskt är något som har blivit lönsamt för de smarta företag som tänker rätt.
Världsledande storföretag, menar hon, hade annars varken drivit eller satsat stora pengar om det inte hade lönat sig.
– Ta Ragn-Sells som exempel. De vet att sopor är en resurs som man kan bryta ner till olika saker. Då får man en cirkulär ekonomi och soporna blir värdefulla och pengar.
Vid 72 års ålder har eldsjälen i Pia Jertfelt varken svalnat eller slocknat. Tvärtom. Hon har tre barn, ett barnbarn och två bonusbarnbarn, som hon vill kunna se i ögonen och säga att hon i alla fall har gjort vad hon kan och försökt.
– Om man inte gör någonting är det bara rakt ner åt helvete. Jag vet att jag är en förebild för många unga, för de vet att jag har jobbat med de här frågorna så länge, säger hon och berättar om tidigare elever som i dag har höga och viktiga positioner i samhället.
Även om inte alla de 46 gotländska företagen i nätverket kommer att hinna nå FN:s globala mål till 2030, menar Pia Jertfelt, är det strävan dit som är vinsten.
– Vi flyttar hela tiden fram positionerna närmare målen. Alla är intresserade av de här frågorna och alla har sina kors att bära. Titta på Destination Gotland, som ändå försöker hitta andra bränslen än fossila att driva färjorna med. Du måste ha någon som tror på det och som är en "doer". Folk som bara pratar och pratar tror ingen på, säger hon.
Den bilden vill Pia Jertfelt lyfta för dagens unga, som ska ta över världen.
– Sverige låg först i de här frågorna, som en förebild i världen. Vi har gått bakåt de senaste åren och jag blir jäkligt ledsen. Men jag tänker att jag ska leva några år till och att jobba med de här frågorna. Det är viktigare än någonsin, det gäller för företagen också, säger hon.