Pigge om livet efter sjukdomen – tuffa vägen tillbaka

63 år och vältränad drabbades Pigge Werkelin av hjärtinfarkt mitt under en padelmatch. Han spelade klart. Först efteråt insåg han allvaret.

På sin Facebook-sida berättade Pigge Werkelin själv inifrån sjukhuset efter operationen. Han hyllar sjukvården, och menar att eftervården på Visby lasarett är i toppklass.

På sin Facebook-sida berättade Pigge Werkelin själv inifrån sjukhuset efter operationen. Han hyllar sjukvården, och menar att eftervården på Visby lasarett är i toppklass.

Foto: Privat

Visby2024-06-12 05:30

Nyheten i korthet

  • Pigge Werkelin, en 63-årig gotländsk entreprenör, drabbades av hjärtinfarkt mitt under en padelmatch men fortsatte att spela. Han insåg allvaret först efter matchen och sökte sjukvård.
  • Efter operation på Karolinska sjukhuset och intensivvård i 17 dagar, hyllar Werkelin den svenska sjukvården, särskilt eftervården han fick på Visby lasarett.
  • Werkelin, som tidigare förlorat sin familj i tsunamin i Thailand 2004, menar att motgångar ger människor styrka och uppmanar till mer öppna samtal om döden. Han hoppas på att återvända till padelplanen så snart han har återhämtat sig helt.

Mellan 200 och 250 personer på Gotland kommer varje år till Visby lasarettet med hjärtinfarkt. Den gotländska entreprenören Pigge Werkelin tränar regelbundet, anser sig vara ”pigg för sin ålder” och trodde aldrig att han själv skulle drabbas.

– Vi ledde med 2-1 när jag började känna tryck över bröstet, säger han och berättar att han trots allt fortsatte att spela även om han fick höra att han spelade lite slött.

Matchen förlorades, så nästan också livet. Ett par veckor senare är han märkbart störd av en ovanligt retsam hosta och en öppnad bröstkorg, efter en flera timmar lång operation.

– Jag fick vätska i vänster lunga och kring hjärtat. Det blir som att drunkna på insidan, en ganska otrevlig historia, säger Pigge Werkelin och menar att vi alla tar ansvar över våra liv och de livsval vi gör.

undefined
På sin Facebook-sida berättade Pigge Werkelin själv inifrån sjukhuset efter operationen. Han hyllar sjukvården, och menar att eftervården på Visby lasarett är i toppklass.

Den kvällen bakom ratten på väg från matchen hamnade han just i ett sådant vägskäl.

– I den korsningen tänkte jag att det kunde vara mitt livs viktigaste val, men jag åkte hem, säger han och berättar hur han dumt nog valde bort att svänga andra hållet till lasarettet.

Efter en dusch hemma var pulsen så hög att hans fru Monika ansåg att akuten var det enda rätta:

– Jag körde in, och tankade i alla fall upp 24 timmars parkering innan jag gick in, säger han.

undefined
Ljuset finns även i det mörkaste mörker. Pigge Werkelin drabbades av hjärtinfarkt men är fast besluten att tillsammans med sin fru Monika fira 200 år.

Personalen på akuten insåg genast allvaret, och kopplade upp honom med EKG.

– De tryckte på röd knapp och sa åt mig att lägga mig ner och att inte röra mig. Jag hade alla symtom och domningar ut i armarna, säger Pigge Werkelin och berättar att beskedet från läkarna blev att han efter natten på lasarettet skulle flygas upp med ambulanshelikopter till Karolinska.

Där ställdes han inför två val: En ny ballongsprängning, som den han gjorde för tio år sedan av en förträngning i ett av hjärtats kärl, eller en by pass-operation med en ny åder? 

Tillsammans med läkaren valde han alternativet by pass, ett större ingrepp men med förhoppningen att den ska hålla längre.

Hjärtat kopplades ifrån under den flera timmar långa operationen och en hjärt-lungmaskin tog över kroppens organ.

– Läkaren sa till mig att nu gör vi en uppgradering och du kommer att komma ut i bättre skick än innan, säger Pigge Werkelin.

Men allt gick inte enligt plan, komplikationer tillstötte efteråt. 

Hjärtat behövde startas om en gång till, och lungorna dräneras på vatten.

– Nästan alla åker på nån kantboll, jag flera. Jag är inte speciellt smärtkänslig, men dräneringen var den värsta smärta jag varit med om. De måste ha träffat någon nerv, säger han.

undefined
Fylld av livsenergi menar Pigge Werkelin att vi alla borde prata mer om döden, och ta ansvar för våra egna liv och de beslut vi fattar. Just nu vilar han ut efter hjärtinfarkten, att det gick så bra menar han beror på att han var vältränad och frisk i övrigt.

17 dygn med intensivvård, först på Karolinska och sedan tillbaka med ambulanshelikoptern till Visby lasarett, har gett honom tid att fundera över livet, och döden. Pigge Werkelin menar att han är övertygad om att motgång ger människor styrka.

– Av allt dåligt kommer det också bra saker. Genom årtusenden har män gått ut i krig och kvinnor behövt söka nya män. Annars hade de inte överlevt. Döden har varit något naturligt, men de sista 50 åren har döden blivit något vi inte pratar om utan gömmer undan, säger Pigge Werkelin och berättar hur han och Monika ofta pratar om döden, och vad de vill hinna med i livet:

– Vi säger ja till väldigt mycket, och vår plan är att bli 200 år tillsammans.

Monikas man dog i en bilolycka och Pigges familj i tsunamin i Thailand 2004.

– Jag har råkat ut för mycket och allt är inte bara elände i det som händer, säger han och berättar hur han innan hjärtinfarkten blev tillfrågad om att prata just om döden vid ett möte i Tjelvarkyrkan. 

Det blev fullsatt. Planer finns på större sammanhang, i kyrkans regi och kanske en after work på Wisby Strand, där alla som vill kan öppna upp sina egna tankar om livet och att mista någon nära.

– Vi behöver alla prata mer om döden. Det är inte farligt att bli ledsen eller att börja gråta. Med gråt vill man sätta ord på saker och släppa, det är värre tvärtom när man inte pratar. Det lärde jag mig i Thailand. Blev jag tillräckligt ledsen kändes det som efter ett vårregn – dofterna och intrycken blev ännu starkare.

undefined
Padelmatchen spelades klart, trots infarkten. Det var först efteråt som Pigge Werkelin insåg allvaret.

I fredags kom Pigge Werkelin hem, utskriven från lasarettet. Han hyllar svensk sjukvård och i synnerhet den eftervård han fick av regionens anställda på Visby lasarett.

– De är betydligt bättre här. Gotland skulle kunna ta emot patienter utifrån för rehab, för vi är jäkligt bra på det, säger han och vittnar om noggrann och en inlyssnande personal, och inte minst havet utanför fönstren som en viktig faktor för tillfrisknande.

Nu återstår långsam träning, och en sommar med promenader längs stranden för att få krafterna tillbaka.

– Jag brukar ta två trappsteg i taget i trappan, för att musklerna ska få jobba. Bröstkorgen är hoptvinnad med ståltråd så jag får inte lyfta, springa, eller vifta med armarna, säger han.

undefined
Pigge Werkelin vilar sig i form men tränar det han orkar. Två trappsteg i taget i trappan är lagom just nu, berättar han.

Att fortsätta ta makten över sitt eget liv, träna, äta rätt och komma i form igen, är nu huvudfokus.

– På sjukhus blir man så väl omhändertagen så att man fastnar i sängen. Man måste upp, annars dör man. Livet är ens eget ansvar, inte minst i de här situationerna, säger han.

Pigge Werkelin berättar om ett tillfälle på sjukhuset, då insikten kom över honom med mängder av tårar.

– Jag hade tagit för lätt på det som hänt, läkarna förklarade att det kunde ha varit slut. Jag hade ljugit för mig själv och alla i min närhet – jag hade ingen tanke på någon rehab, säger han.

Nyttig mat, minimalt med alkohol och sunda livsvanor är tillsammans med fortsatt minskat sockerintag Pigge Werkelins recept.

– På sjukhuset orkade jag inte med besök, så jag skrev inlägg, men det kom folk med fullt av godis ändå. De ville äta ihjäl mig med socker. När man mår som sämst ska man inte köra i sig hur mycket sånt som helst, säger han och berättar att just sådana inlägg med lägesrapporter på en blogg blev hans sätt att kommunicera efter tsunamin.

undefined
Motgångar ger styrkor, där alla har ett ansvar för sitt eget liv. Det menar Pigge Werkelin som nu återhämtar sig efter en hjärtinfarkt.

Pigge Werkelin har nu gett sig tid att på deltid kunna fortsätta tänka på jobb och sina olika projekt, och har sjukskrivit sig på 70 procent.

– De flesta har nog ingen plan för livet, men du bestämmer själv var livet ska ta vägen. Med min livssyn ser jag det här som att jag nu kommer att leva bättre, och längre. Det blev bara ett litet hack.

Ännu dröjer det innan han orkar spela en padelmatch igen. Han grämer sig över sin senaste förlust, och menar att den matchen egentligen borde få spelas om:

– Det hoppas jag verkligen. Vi ska ha revansch på riktigt. För hur stolt ska någon annan vara som vinner över en gammal gubbe med en pågående hjärtinfarkt? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!