Pilotprojekt med hamnar och fiskelägen i sikte

Den här veckan börjar jakten efter medeltida hamn- och fiskelägen på ön.Pilotprojektet startar i När där nio strandnära platser ska undersökas. Arkeologerna kommer att ha varselkläder för att inte misstas för skattplundrare.

Visby2010-04-21 04:00
- Syftet är att ta reda på hur situationen ser ut på en begränsad kuststräcka, förklarar Pierre d´Agnan, antikvarie vid företaget Centrum för historisk arkeologi och byggnadsvård.
Pilotstudien i När genomförs i samarbete med Aquaarkeologen Göran Ankarlilja. Efter metall- och fosfatkartering fortsätter arbetet med grävning av provgropar.
- Karteringen visar på lämningar under jord. Beroende på resultat genomför vi arkeologiska undersökningar, berättar Pierre d´Agnan.

Arkivstudier
En arkeologisk förstudie har gjorts med arkivstudier och fältinventering inom ett forskningsprojekt om hög- och senmedeltida, cirka 1200-1500-tal, hamnar och fiskelägen på Gotland. Det resulterade 2009 i en forskningsrapport där 120 platser på Gotland pekas ut som möjliga medeltida hamn- och fiskelägen.
- Det är en tämligen outforskad fornlämningstyp, och som inte finns med i fornlämningsregistret, men som berättar mycket om det medeltida kustbruket, förklarar han.
Förstudien följs nu av två veckors pilotstudie som ett andra steg i projektet. Därefter väntar utvärdering av projektets fortsättning.
- Jag har en forskningsambition och hoppas kunna ta fram underlag för att få ett grepp om hur läget kan ha sett ut runt hela ön. Det resultatet kan ligga till grund för hur man därefter kan agera och informera.
Av de gamla fiske- och hamnanläggningarna runt öns kuster finns inte längre många spår. Det finns alltså inte mycket kvar som vittnar om det gamla kustbruket som var en viktig del av det medeltida samhället.
- I dag finns ett enormt tryck på strandnära fastigheter. Ju mer de gotländska kusterna exploateras och bebyggs, desto större är hotet mot att gamla fiskelägen och hamnar förstörs. Att pilotstudien avgränsas till När beror bland annat på att kusten där är relativt obebyggd.

Medeltidsveckan
Resultatet kommer att sammanställas i en rapport och projektet kommer att finnas med i föreläsningar under årets medeltidsvecka och på den årligen återkommande arkeologidagen som i år arrangeras den 29 augusti. Pierre d`Agnan är från början målare. Efter studier i arkeologi och byggnadsvård på Hgo driver han ett antikvariskt kunskapsföretag i kulturmiljöbranschen verksamt på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!