Klimatnödläge
Under 2019 och 2020 sattes de båda gasfärjorna i trafik och de har till största delen drivits på naturgas, LNG. Enligt Destination Gotland har det minskat utsläppen av koldioxid med en femtedel. Men från och med den här veckan tankas färjorna till tio procent med biogas.
– Det här är ett otroligt viktigt steg för oss, och jag är stolt och glad över att vi är med och bidrar till sjöfartens utveckling mot minskade utsläpp, säger Christer Bruzelius, vd på Destination Gotland.
Målet är att minska utsläppen av koldioxid från färjetrafiken med 70 procent till 2030, jämfört med 2010.
– Vi är fast beslutna att ställa om till en klimatsmart Gotlandsresa och senast 2045, helst mycket tidigare, ska Gotlandstrafiken vara helt fossilfri, säger Christer Bruzelius.
Destination Gotland uppger att man nu blir första större färjeoperatör i världen med både gods och passagerartrafik som inför storskalig inblandning av biogas. Rederiet räknar tack vare biogasen med en utsläppsminskning motsvarande 9 000 ton koldioxid per år. Men ännu dröjer det innan biogasen kan tankas i Visby.
– Det är minst två år bort innan det kan bli gotländsk biogas, säger Magnus Ahlsten, initiativtagare och delägare i Biogas Gotland.
Planen är att dra en pipeline från Arla till hamnen, till en kostnad av 20 miljoner kronor. Enligt Magnus Ahlsten finns löfte om halva beloppet i utvecklingsmedel, resten måste Biogas Gotland låna upp. Att Destination Gotland redan nu börjar tanka biogas tycker han är positivt.
– Det är jättebra och tio procent är en betydande del. De är fullt medvetna om att det blir krav på förnyelsebara bränslen, säger Magnus Ahlsten och menar att satsningen görs inför kommande färjeupphandling.
Att Arla i Visby just nu går från biogas till flis, och blir helt fossilfria, gör att mer biogas blir tillgänglig för lastbilar, bussar och personbilar. Hittills har all gotländsk biogas tillverkats i anläggningen i Bro, av grönsaks- och slaktavfall, kompost och gödsel.
– I dag kör vi in 220 ton material per dag, och det ska tillbaka till lantbruket som gödning, säger Magnus Ahlsten och förklarar att det främst är de transporterna som gör att bolaget måste växa.
Ännu en anläggning för biogasframställning behövs och planeras på södra Gotland.
– Alla som vill ha måste få gas och vi måste växa i takt med marknaden, säger han.