Bakgrunden till aktiviteten var att man tidigare köpt maten från lasarettet, ett avtal som sagts upp efter beslut i kommunstyrelsen på grund av gällande konkurrenslagstiftning. Så med start 8 mars kommer kyld mat, tillverkad vid Dafgårds anläggning i Lidköping, att fraktas till Pjäsen där den (kött/fisk plus sås) sedan tillagas, kompletteras med exempelvis potatis, och förses med tillbehör.
- Vi vill köra med öppna kort eftersom det tidigare varit skriverier om fryst mat. Vi har tittat på alternativa leverantörer, både på Gotland och fastlandet, med det är svårt att hitta någon som kan leverera 100 portioner. Anhöriga har frågat vad kyld mat är och varför vi inte anlitar Gotlands- eller närproducerat, medan brukarna vill ha "god mat", säger verksamhetschefen Rebecka Björkelöv.
- Det vi erbjuder är svensk traditionell husmanskost anpassad för målgruppen. Det är mat man minns; dofter, smaker, framhåller Ann-Christine Boström, produktchef vid Dafgård.
30 anhöriga till Pjäsens 100 boende hade hörsammat inbjudan att delta vid provsmakningen. Lax, köttbullar, pannkakor och soppa stod på menyn och de boende åt i grupper tillsammans med sina anhöriga på de olika avdelningarna.
Positiv - och negativ
Marjo Lindström satt med sin far Martin Lindström. Själv tyckte hon maten smakade bra men var missnöjd med valmöjligheten för faderns del.
- Pappa är vegetarian. I dag var det inte anpassat, det fanns ingen matsedel för det. Han fick pannkaka när de andra åt lax eller köttbullar, det ställer större krav på personalen för de som har specialkost. Jag är inte så glad åt det här.
Rebecka Björkelöv framhåller att man kommer att utvärdera vad brukarna (de boende) tycker om den kylda maten när den serverats ett tag.