Planen för Polhemskolan: Stegvis flytt från nästa höst

Tjänstemännen föreslår en stegvis flytt av årskurser från Polhemsskolan, med start höstterminen 2025.
– Helt naturligt att reagera när man står inför en förändring, säger utbildningsdirektör Torsten Flemming.

Förslaget innebär en stegvis flytt av elever från Polhemsskolan, från och med hösten 2025.

Förslaget innebär en stegvis flytt av elever från Polhemsskolan, från och med hösten 2025.

Foto: Erik Daun

Visby2024-11-06 17:39

Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, UAF, har lämnat sitt förslag till politiken på hur en övergång från Polhemsskolan ska se ut. Förutsatt att barn- och utbildningsnämnden antar förslaget om en översyn av skolorganisationen i norra Visby, där Polhemsskolan föreslås läggas ned. Beslut ska fattas den 26 november.

I skrivelsen, undertecknad av grundskolechefen Jörgen Norström, föreslås att en flytt av elever från Polhemskolan till Norrbackaskolan genomförs i två etapper med ett års mellanrum. Under läsåret 2025/2026 flyttas årskurs 4–6, medan årskurs 1–3 stannar kvar. Läsåret 2025/2026 görs inga överflyttningar och slutligen flyttar man inför läsåret 2027/2028 återstående klasser till Norrbackaskolan.

Avsikten är enligt skrivelsen ”att främja stabilitet för elever och personal genom att minska antalet skolbyten och behålla intakta klasser med sina lärare, vilket bedöms öka tryggheten och minska stressen för eleverna”.

Utbildningsdirektör Torsten Flemming menar att förslaget tar elevernas bästa i beaktande. En ”bärande princip” har enligt honom varit att hålla ihop klasserna, både med elever och lärare.

– På det sättet kan skolledning och lärare behålla den profil som är unik för Polhemsskolan, tror han.

Men när det kommer till förändring finns det alltid, enligt Torsten Flemming, en utmaning i att folk känner oro.

– Många gånger vet man vad man har, och är nöjd med det. När vi haft samma dialog med mindre skolor på landsbygden är det samma mekanismer, det är klart att man blir orolig över livspusslet.

undefined
Utbildningsdirektör Torsten Flemming utanför Polhemskolan.

Minskat elevunderlag i kombination med att vuxenutbildningen saknar tillräckligt med utrymme har varit två argument som framhållits bakom förslaget. Torsten Flemmning menar att förslaget tar höjd för både en tuff ekonomisk situation och utmaningen med lärarbristen. 

Bland nackdelarna i förslaget lyfts fram att syskon kan hamna på två olika skolor under utfasningsperioden. Vidare skriver man att den profil som Pohlemskolan har, och som föräldrar lyft som en viktig del i skolans utbud, möjligtvis är svår att införliva på Norrbackaskolan.

Sedan beskedet om förslaget att lägga ned Polhemskolan har föräldragruppen från skolan bland annat bjudits in till dialogmöten med såväl politiker som tjänstemän, dock med blandat resultat och utfall. Över 100 personer från föräldragruppen skrev under en namninsamling mot nedläggningen som skickades till förvaltning och nämnd. Förvaltningen har även gjort en barnkonsekvensanalys som man menar styrker ett förslag om nedläggning av Polhemskolan.

Torsten Flemming betonar att det varit en lång process och att det aldrig finns en perfekt tidpunkt att genomföra sådana här förändringar. Enligt honom är det alltid svårt att känna att man får rätt information när det handlar om ett oönskat besked.

– Vi gör allt vi kan för att få ut all information på rätt sätt, men det är helt naturligt att reagera när man står inför en förändring. Här gäller det att föräldrar, lärare och förvaltningsledning är de vuxna i rummet och berättar för barnen att vi gör det här så bra det bara går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!