Ny muslimsk församling med mosképlaner

För imam Majed Omar handlar moskédrömmen inte bara om tro: "Där kan vi även prata om kulturskillnader, om hur man kan vara både muslim och helt vanlig gotlänning".

"Gotländska muslimer förtjänar en bättre plats att utöva sin tro i lugn och ro", säger Majed Omar, imam och ordförande för Gotlands muslimska församling.

"Gotländska muslimer förtjänar en bättre plats att utöva sin tro i lugn och ro", säger Majed Omar, imam och ordförande för Gotlands muslimska församling.

Foto: Simon Bendelin

Visby2022-12-08 06:02

För kvinnor är fredagsbönen frivillig, men för praktiserande muslimska män är den egentligen obligatorisk. Samtidigt får endast ett fåtal plats samtidigt i Gotlands enda moské, inhyst i en liten källarlokal i norra Visby.

– Och det bor nog omkring två till tre tusen muslimer på ön, även om det är svårt att uppskatta. Det blir iallafall väldigt trångt i lokalen, berättar imam Majed Omar.

Han kontaktades om detta, av flera gotländska muslimer, redan innan flytten till Gotland. Majed Omar bodde då i Härnösand och var med om etableringen av en större lokal där.

– Då gick det från ett fåtal till flera hundra besökare, när vi fick en ny moské, så det fanns ett stort behov. Jag kan garantera att flera gotlänningar skulle vilja utöva sin tro också, men de kommer inte eftersom de vet hur trång lokalen är.

Imamen, som anlände till ön för två år sedan, har hört av andra att problemet också förvärrats på senare tid. Detta då ön har fått fler invånare som delar denna tro.

undefined
Visbys nuvarande moské finns i en källarlokal.

I november i år hölls därför det första årsmötet i Gotlands muslimska församling. 80 personer samlades då, både män och kvinnor – men det finns över 160 ansökningar om medlemsskap redan nu.

Majed Omar, som till vardags arbetar som medicinteknisk ingenjör, valdes till organisationens första ordförande. För närvarande inväntar man besked om registrering hos Skatteverket, liksom hos paraplyorganet Förenade islamiska föreningar i Sverige (FIFS).

Moskéfrågan är prioriterad, men ännu finns inga byggskisser eller så.

– Det är för tidigt att säga hur och när en ny moské kan bli verklighet, till att börja med får vi kanske hyra en annan lokal.

Planen är Visby – men även geografiskt kan det bli en expansion på sikt.

– Det finns muslimer över hela ön. Längre fram kan det bli aktuellt att se på till exempel Hemse och Slite, det är ju inte alla som kan eller vill åka in till stan hela tiden.

Enligt Majed Omar handlar den här frågan inte bara om tro, utan även om integration:

– Många har ett behov av att någon berättar hur man kan leva som muslim i Sverige, hur man kan utöva sin religion och ändå integreras. Då behöver vi prata om kulturskillnader. Man kan vara både muslim och helt vanlig gotlänning, det är självklart och det är vårt mål att visa det.

undefined
Majed Omar är öns enda certifierade imam.

Ändå har nyheten inte mottagits positivt av alla, inte ens inom "de egna leden". De personer som tipsat GT är själva troende muslimer på Gotland – och de förhåller sig skeptiska.

Det är framförallt en viss formulering man har reagerat på. Enligt ett utskick är den nya församlingens syfte att "etablera en juridisk representant för alla muslimer på ön".

– När jag och några vänner läste det tyckte vi det lät skumt. Jag är muslim, men vill inte bli "juridiskt representerad" av den här föreningen, säger till exempel Nawal Alsaleh.

Majed Omar förstår invändningen och ger följande förklaring:

– Vi respekterar att man kan ha den åsikten. När jag säger att vi vill representera muslimerna på ön menar jag förstås dem som vill vara en del av församlingen. Det måste man inte vara, det är naturligtvis helt frivilligt.

Mosképlaner brukar också väcka en del debatt i samhället i övrigt. Något som inte oroar den nya församlingen.

– Nej, men däremot är vi beredda på att det kan bli diskussion, vilket också är helt okej. Samtidigt är det en självklar rättighet att alla får utöva sin religion i Sverige, påpekar Majed Omar.

Fredagsbönen

När fredagsbönen utropas ska den praktiserande muslimen "lämna handeln", eller annat jobb, för att skynda sig till en plats där Allah åkallas, enligt Koranen.

Fredagen är en välsignad och viktig dag inom islam och en helgdag i vissa muslimska länder. Det är obligatoriskt för praktiserande män att delta, men valfritt för kvinnorna.

Många moskéer i världen har utsatts för attacker och attentat just under fredagsbönen.

Källor: NE, Theconversation.com, Muslimer.se, Aboutislam.net

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!