Polis glömde pistol på toa – riskerar straff

En polis glömde sin pistol på toaletten inne i polishuset i Visby vid två tillfällen. Nu har han anmälts till personalansvarsnämnden och kan få varning samt löneavdrag för att han inte haft koll på sitt tjänstevapen.

En polis med sitt vapen, en Sig Sauer, i hölster, samma typ av pistol som den aktuella polisen glömde på personaltoan.

En polis med sitt vapen, en Sig Sauer, i hölster, samma typ av pistol som den aktuella polisen glömde på personaltoan.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Visby2024-06-19 05:30

Nyheten i korthet

  • En polis i Visby glömde sin tjänstepistol på en toalett i polishuset vid två olika tillfällen.
  • Han har nu anmälts till personalansvarsnämnden och kan få en varning och löneavdrag för bristande hantering av sitt vapen.
  • Policyn för polismyndigheten kräver att vapen alltid är under uppsikt eller förvaras säkert för att förhindra att någon obehörig får tag i det.

Vid två tillfällen glömde en polis sitt tjänstevapen på toaletten, nu anmäls han till polisens personalansvarsnämnd. Pistolen har vid dessa tillfällen lämnats obevakad på en toalett innanför skalskyddet på polisstationen i Visby. Med anledning av detta har det nu fattats beslut om att en arbetsrättslig utredning ska inledas. Den aktuella polisen har under ett arbetsrättsligt samtal sagt att han har haft som rutin att ta av sig vapnet och lägga det på handfatet när han besökt toaletten. 

Polisen, som arbetat som polis under många år, har förklarat att han vid första tillfället var stressad och tänkte mycket på arbetet och gick från toaletten utan att ta med sig vapnet, eftersom han tänkte på annat. Efter några minuter kom han på att han glömt pistolen och gick då direkt och hämtade den.

undefined
Polisen tänkte på annat och glömde sitt tjänstevapen på toaletten.

Även vid det andra tillfället var det stressigt på jobbet då han besökte toaletten. Han lade ifrån sig vapnet inne på toaletten och gick därifrån utan att ta pistolen med sig. Senare uppmärksammade stationsbefälet honom på att han inte bar sitt vapen, i samma stund kom han på att han lämnat pistolen på toaletten och gick då och hämtade den. För att detta inte ska hända igen berättar polisen att han nu inte längre tar av sig vapnet vid toalettbesök. 

Enligt polismyndighetens interna regelverk ska skjutvapen hållas under ständig uppsikt eller förvaras så att inte någon obehörig kommer åt det. Polisregionen i Stockholm har gjort bedömningen att det är en grundläggande skyldighet för en polis att hantera skjutvapen på ett säkert sätt och så att det inte riskerar hamna i orätta händer. Polisregionen har gjort bedömningen att den aktuella polisen har åsidosatt sina plikter på ett sätt som inte kan anses ringa.  En eventuell påföljd bedöms kunna stanna vid varning. Däremot finns det enligt polisregionen omständigheter som talar för ett eventuellt löneavdrag. 

Ärendet har nu lämnats över till personalansvarsnämnden för prövning.

undefined
Polishuset i Visby.

Toaletten där pistolen glömdes vid båda tillfällena ligger i ett omklädningsrum som måste låsas upp med kort och kodlås. Första gången polisen glömde pistolen var i februari 2024 och andra gången en månad senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!