Polisen förstärks inför veckans toppmöte i Visby

Polisen på Gotland får den här veckan förstärkning av kollegor från fastlandet. Anledningen är säkerheten kring det toppmöte som hålls i Visby.

Avspärrningar i Almedalen vid höstens JEF-möte. Nu förstärks polisens resurser på Gotland än en gång.

Avspärrningar i Almedalen vid höstens JEF-möte. Nu förstärks polisens resurser på Gotland än en gång.

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-04-08 05:30

På tisdag och onsdag väntas regeringsdelegater från de nordiska länderna till Visby. Då står utrikesminister Tobias Billström värd för ett utrikes- och säkerhetspolitiskt möte i den nordisk-baltiska kretsen, NB8.

– Vi kommer att diskutera aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska frågor i närområdet, inte minst fortsatt stöd till Ukraina efter Rysslands fullskaliga invasion, säger utrikesminister Tobias Billström i ett pressmeddelande.

Besöket i Visby innebär ett höjt säkerhetsläge för polisen, som ansvarar för säkerheten.

– För polisen i Region Stockholm hanterar vi mängder av den här typen av möten och besök. Det finns en god vana och det föregås av en noggrann planering, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

undefined
Avspärrningar i Almedalen vid höstens JEF-möte. Nu förstärks polisens resurser på Gotland än en gång.

Vid det senaste toppmötet i höstas var Wisby Strand i centrum. Den här gången är det landshövdingens residens på Strandgatan som blir plats för mötet.

– De ska kunna genomföra sitt möte på ett säkert sätt och vi vidtar de åtgärder som behövs – med ett nära samarbete med länsstyrelsen, Region Gotland, regeringskansliet och säkerhetspolisen, säger Fredrik Persson.

Toppmötet föregås av en riskanalys, där många faktorer vägs in, och för polisen på Gotland innebär det att resurserna behöver förstärkas.

– Det kommer poliser från andra regioner för att hjälpa oss. Vi tar hit de förmågor och de kompetenser vi behöver, för att kunna genomföra det på bästa sätt, säger han, utan att kunna berätta om antal poliser eller vilka specialkompetenser det handlar om.

undefined
Polisområdeschef Fredrik Persson menar att han känmner sig trygg med förberedelserna inför toppmötet i veckan.

För allmänheten innebär toppmötet i Visby den här gången färre avspärrningar av vägar och gränder i innerstan än senast, enligt Fredrik Persson.

– En del av Strandvägen vid Kruttornet kommer vissa delar av dygnet att vara avstängd. När delegaterna ska förflytta sig kommer vi att kunna stänga av under korta tider, säger han.

En del av polisens arbete handlar också om att vara flexibla, och beredda till snabba ändringar i schemat och att delegater kan behöva åka till eller från flygplatsen.

undefined
Polisen har en vana att hantera stora toppmöten runt om i landet, och kan flytta sina resurser dit de bäst behövs.Bilden är tagen i Luleå.

Att det hålls stora möten på Gotland, menar Fredrik Persson, är bra för ön och han tror att det är något som kommer att öka över tid.

– Det lär vi få vänja oss vid i och med Nato, och det är en självklar uppgift för polisen. Jag är lugn och trygg med den planering vi har gjort, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!