Polisen: Unga på krogen ett icke-problem

Ingen minderårig ertappades i polisens kontroller med att bli serverad alkohol under Almedalsveckan men en källa säger till GT att en känd minderårig ungdoms­politiker blev serverad hela kvällen.

Daniel Åhlén tycker inte att unga på krogen är ett problem.

Daniel Åhlén tycker inte att unga på krogen är ett problem.

Foto: Tommy Söderlund

Visby2016-07-26 06:00

På Gotland utfärdas ungefär 40–50 nya serveringstillstånd varje år, enligt Jörgen Wiss, alkoholhandläggare vid tillståndsmyndigheten. Indragna tillstånd är ovanligt och hittills har inget ställe fått indraget tillstånd i år. Kontrollerna sker ungefär två gånger per år. Där kontrolleras att ekonomin sköts, att människor inte tillåts att bli för berusade och att legitimation måste visas av unga.

Kålle Kjellin från nykterhetsrörelsen IOGT-NTO anser att unga på Gotland har för lätt att komma över alkohol.

– Speciellt under sommaren är det många gotländska ungdomar som kommer in i det där i samband med festveckorna, säger han.

Bilden överensstämmer med en observation som en källa gjorde under ett mingel under Almedalsveckan. En känd minderårig ungdomspolitiker kunde då utan kontroll förse sig med alkohol under tillställningen.

– Det var många som visste vem han var och reagerade över att han drack. Det pratades mycket om avsaknaden av kontroller. Det var bara att gå in och dricka, ­ingen lista eller legitimation krävdes, säger källan.

Daniel Åhlén, vid polisen, har en annan bild av hur situationen ser ut:

– Jag tycker att nykterhetsförbunden överdriver. Unga på krogen är ett icke-­problem, säger han.

Krögaren Eva Toivonen, på Visbykrogen Bolaget, är inne på samma spår:

– Det är sällan unga försöker beställa. Vanligast är att vi måste göra kontroll av legitimation under Almedalsveckan när nykterhetsrörelsen skickar ut unga personer som försöker köpa alkohol, säger Eva Toivonen.

Mingelarrangörer under Alme­dalsveckan är inte sällan oerfarna när det gäller formella festtillställningar. Det här resulterar i dålig koll på vad som egentligen gäller, anser Daniel Åhlén vid Gotlandspolisen.

Ett mingel som arrangerades av en PR-byrå vid södra Högklint fick stänga ner efter att grannarna hade klagat på höga ljudnivåer och det visade sig att tillståndet inte hade följts.

– Festen pågick senare än vad tillståndet tillät och arrangören var onykter. Den här typen av arrangemang blir lätt som en svartklubb, säger Daniel Åhlén.

Daniel Åhlén rapporterade till tillståndsmyndigheten om händelsen och han berättar att incidenten förmodligen kommer att leda till att arrangören får svårigheter med att söka nytt serveringstillstånd nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om