En ny förstudie visar att innerstans belysning är i stort behov av upprustning. Cirka 850 belysningspunkter behöver bytas ut till en kostnad av omkring 161 miljoner kronor. Ett arbete som beräknas vara klart om tio år.
Under arbetet med förstudien om innerstadsbelysning har flera redan lämnat synpunkter om praktiska och estetiska förändringar. Polisen vill ha ”ökat ljusflöde” i gångstråket från Stora torget, längs Smittens backe upp mot Hästgatan och visare mot Östercentrum. Även området kring Bistro Borgen vid Södra murgatan bör enligt polisen få kraftigare belysning.
Funkisam, Visby innerstadsförening och Visby Centrum tycker att fler mörka platser behöver belysas bättre. Visby Centrum vill att man beaktar att affärsidkare till jul vill kunna ansluta fristående julgranar och ljusslingor både i träd och vid statyer.
Synpunkter har även lämnats om ljusets färgtemperatur. När Region Gotland 2015 började ersätta de gamla lamporna med LED-belysning var det nya ljuset vitare, något som inte uppskattats av alla. Visby Centrum vill ha tillbaka det varmvita ljuset, och det önskar även Innerstadsföreningen.
– Det har hänt jättemycket sedan 2015. Man är inte längre hänvisad till en viss färgtemperatur, utan kan välja fritt, säger elkonsulten Örjan Björklund som ansvarat för förstudien.
DBW:s innerstadsråd har noterat att många stolpar är i dåligt skick. Det har även Region Gotland gjort.
– Vi har lappat och lagat på innerstadsbelysningen under flera år. Under inventeringen upptäcktes några brister som bland annat ett fåtal stolpar som vi sedan dess har åtgärdat inom ramen av löpande underhåll. Detta gjordes för att öka säkerheten. De stolpluckor som inte varit i godtagbart skick har bytts ut mot nya, säger regionens projektledare Johan Palmgren.
Det finns fortfarande stolpar kvar som är i dåligt skick. Örjan Björklund föreslår att ett 20-tal belysningspunkter åtgärdas i en akut första etapp. En del stolpar är så angripna av rost att det finns risk att de rasar. Mätningar har även visat att det finns ledningar som inte uppfyller dagens krav på elsäkerhet.
– Elinstallationer åldras. Vilken livslängd de har beror på vilken miljö de finns i, men 50 år kan vara ett genomsnitt. I Visby tror jag att de äldsta delarna kan vara 100 år gamla, säger Örjan Björklund.
Först i början av 2026 beräknas stolpar med rasrisk och undermåliga huvudledningar kunna bytas.
Vid inventeringen har sex olika modeller av stolpar hittats. DBW önskar att nya stolpar utformas som de första som sattes upp när innerstan blev elbelyst i början av 1900-talet, gjutjärnsstolpar med ornament på samtliga delar av stolpen.
Förstudien uppmärksammar konflikten mellan vad som kan vara ett lämpligt sätt att lysa upp världsarvet Hansestaden Visby och de krav på belysning som Trafikverket ställer enligt VGU (Vägor och gators utformning). Det är för långt mellan ljuspunkterna i innerstan för att uppfylla kraven enligt VGU, men samtidigt skulle en alltför upplyst innerstad sannolikt påverka upplevelsen av världsarvet negativt.
Örjan Björklund tycker det är klokt att inleda upprustningen med att ta fram ett belysningsprogram för att staka ut färdriktningen. Det är många viljor som ska komma överens. Då får regionantikvarie, världsarvssamordnare, länsstyrelsen, polisen och andra myndigheter, Visby Centrum, innerstadsföreningen, stensättare och många andra en möjlighet att lämna synpunkter. Ett belysningsprogram kan enligt förslaget i förstudien vara klart under 2024.
Efter den första akuta insatsen 2026 följer ytterligare sju etapper. 2033 kan all innerstadsbelysning vara åtgärdad, förutsatt att arbetet kan pågå med två arbetslag som schaktar och två arbetslag som stensätter under 35 veckor per år. Bytet av belysning innebär att nära 23 kilometer behöver stensättas, och ännu längre schakt behöver grävas.
Framtidens ljuskällor har teknik som erbjuder en rad finesser. Bland annat ska ljusnivån kunna höjas och sänkas efter säsong, vid särskilda evenemang eller när polisen begär det. Att dämpa ljuset ger lägre energiförbrukning, en sparåtgärd som utnyttjades i Göteborg när elpriserna sköt i höjden vintern 2023. Armaturen kan dessutom lagra information om drifttid, och själv larma driftsansvariga om fel uppstår.
– Det är förstås en kostnadsfråga vilken teknik man vill satsa på, men Göteborg visade att det går att spara pengar, säger Örjan Björklund.