Klimatkämpen Greta Thunberg var upprörd och besviken, när hon talade inför FN i måndags. Hon är trött på politikernas tomma ord, på att så många säger sig vara på hennes sida samtidigt som de skarpa besluten uteblir.
Samma känslor finns där när nätverket Fridays for future Gotland talar om öns lokalpolitik.
– Det är mycket snack och lite verkstad och det behöver hända stora saker de närmaste åren. Det finns en koldioxidbudget för Gotland som visar hur mycket vi måste sänka utsläppen och vi vill höra vad politikerna tänker göra för att följa den. Det måste finnas en plan från Region Gotlands sida, säger Malin Näsbom.
Det är bara drygt ett år sedan Greta Thunberg på egen hand började skolstrejka för klimatet, sittande med sin numera världsberömda skylt utanför riksdagshuset i Stockholm.
Fridays for future är den globala rörelse som hakade på hennes protest. Och Fridays for future Gotland är den lokala grenen här på ön.
– Det började med att några demonstrerade utanför fullmäktige på fredagarna, sedan flyttade vi till Östercentrum. Vi är en ganska liten grupp, men vi blir fler och fler, berättar nätverkets Malin Näsbom.
– Ja, de senaste gångerna har vi märkt en ökning, instämmer Clara Schneiter.
Apropå regionfullmäktige – det bör nämnas att det inte var Fridays for future som stormade den församlingen vid sammanträdet i maj i år. Det gjorde nämligen den mer civilt olydiga gruppen Extinction rebellion.
Fridays for future väljer en annan väg och har sökt polistillstånd inför fredagens aktion. Det som händer då är en klimatstrejk på en mer massiv skala, med deltagare världen över.
Just nu pågår den globala klimatveckan Global week for future och en jättelik protest hölls även för en vecka sedan, med flera miljoner deltagare totalt. Ännu fler väntas sluta upp denna vecka.
Fridays for future har bett både politiker, tjänstemän, skolledare och företagare att låta sina anställda strejka. Men Gotlandsgrenen har inte hört talas om något lokalt gensvar på den önskningen.
– Nej, vi vet ingen organisation eller företag som har sagt ja till det, säger Clara Schneiter.
Men de hoppas naturligtvis på stor uppslutning ändå.
– Sett till intresset på Facebook blir det betydligt fler än de som brukar komma i alla fall. Och alla är välkomna, både ungdomar och vuxna. Vi måste visa politikerna att vi är många, tycker Clara Schneiter.
Klimataktionen äger rum på Östercentrum utanför Gallerian mellan 10 och 18.