Politikern: "Vi framställs som hjärtlösa idioter"

Miljö- och byggnämnden hade brutit mot flera tunga regler och lagar om man beviljat bygglov, förklarar Niklas Carlberg (M). "Då faller hela demokratin."

Det blev avslag för Eric Swanström i MBN. Niklas Carlberg förklarar hur han agerade.

Det blev avslag för Eric Swanström i MBN. Niklas Carlberg förklarar hur han agerade.

Foto: Foto: Malin Stenström, Tommy Söderlund

Visby2020-10-16 07:02

C, M, L och MP röstade för förvaltningens förslag att avslå Eric Swanströms ansökan om tillfälligt bygglov. Niklas Carlberg(M), ledamot i nämnden, förklarar varför det inte fanns något alternativ.

– Det är ett svårt och enkelt ärende på samma gång. Det svåra är att det påverkar en individ så tydligt. Det gör det knepigt att hitta bra lösningar, och det är vi alla intresserade av att göra, oavsett politisk färg, säger Niklas Carlberg.

Han påpekar att förvaltningen alltid gjort samma bedömning och alltid föreslagit avslag, eftersom det inte finns någon grund för att bevilja bygglov. Vid bygglovsbeslut hamnar man ofta i en gråzon, förklarar han, där det finns utrymme att väga över åt ena eller andra hållet.

– I det här fallet är gråzonerna borta ur det juridiska perspektivet. Det är många tunga regler och lagstiftningar som det faller pladask på.

Niklas Carlberg räknar upp hindren: Plan- och bygglagen 9 kap, 27 §; Miljöbalken 4 kap, 2 § och 3 §, kap 6, § 3; Bestämmelserna för rörligt friluftsliv; samt Bestämmelserna för naturreservat.

– Och om vi hade sagt ja hade vi dessutom brutit mot grundlagen, till exempel principen om lika behandling. Bryter vi mot den så faller hela demokratin. Vi har också objektivitetsprincipen, som i praktiken säger att du inte får hitta på egna lagar, utan måste följa de som finns.

Han fortsätter:

– Vi hade gjort oss skyldiga till tjänstefel om vi tagit det här beslutet. Det innebär dryga dagsböter eller fängelse i upp till sex år.

Enligt Niklas Carlberg är det inte helt ovanligt att byggnämnder hittar på kreativa lösningar och straffas för tjänstefel.

– Det händer nästan varje år. Det finns inget stöd för humanitära skäl i Plan- och bygglagen eller i Miljöbalken och vi får bara ta beslut om bygglovsansökan, vi får inte ta ställning till något annat.

Niklas Carlberg har följt debatten i sociala medier.

– Vi framställs som hjärtlösa idioter. Jag tror alla politiker, även jag, känner olust inför att utmålas som grym och empatilös.

– Det är inte så att vi inte bryr oss. Direkt efter nämndens slut kontaktade jag Rolf Öström (M) som är ordförande i socialnämnden för att vi måste agera på något sätt. Han gjorde en orosanmälan till socialförvaltningen med en gång. Vi gör ändå det vi kan, inom lagens utrymme, och har ansträngt oss för att Eric tas omhand på ett bra sätt.

Karta: Galgberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!