Inger Harlevi: ”Vi har inte råd med misstro mot Gotland”

Nästa sommar ska Visby stå värd för Hansedagarna. Men nu har SAS:s inställda avgångar ställt till problem i förberedelserna. ”Vi har inte råd med att det uppstår misstro mot Gotland”, säger Inger Harlevi, som är vice ordförande för Hanseförbundet.

Förra veckan kom beskedet att SAS ställer in ett stort antal avgångar mellan Visby och Stockholm senare i år.

Förra veckan kom beskedet att SAS ställer in ett stort antal avgångar mellan Visby och Stockholm senare i år.

Foto: Johan Nilsson/TT

Visby2024-10-01 11:49

Hansedagarna arrangeras årligen i någon av de cirka 200 städer som är medlemmar i Hanseförbundet. Sammanslutningen har sitt ursprung i det medeltida handelsimperiet Hansan, som under sina glansdagar sträckte sig från Finska viken i öst till de brittiska öarna i väst.

Förra gången Visby agerade värd var 1998, och den 5–8 juni nästa år är det alltså dags igen. Men beskedet att SAS ställer in ett stort antal avgångar mellan Visby och Stockholm i slutet av året har orsakat problem i förberedelserna. Det menar gotlänningen Inger Harlevi, som är vice ordförande för Hanseförbundet.

– Det gör det väldigt mycket svårare för bland annat de tyska delegaterna att ta sig till Hansekommissionens möte i november, som också äger rum i Visby: Det är en viktig del av förberedelserna inför Hanedagarna, men nu har flera redan sagt att de inte verkar kunna delta, säger Inger Harlevi.

undefined
Inger Harlevi (M) lämnade tidigare i år posten som regionfullmäktiges ordförande på Gotland.

Inger Harlevi menar att krångligare färdvägar också blir dyrare, vilket troligen är orsaken till att deltagare nu verkar avstå från resan till Visby.

– Och vi har inte råd med den sortens misstro mot Gotland. Det är så lätt att något som sker en gång blir en allmänt spridd uppfattning.

Inger Harlevi sitter i regionfullmäktige på Gotland för Moderaterna. I somras avgick hon som fullmäktigeordförande under uppmärksammade former, efter att det uppdagats att hon använt regionens pengar för resor i just sin roll inom Hanseförbundet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!