Klockan 07 börjar en lång arbetsdag för Sjöfartsverkets lots Magnus Lindqvist när han blir utkörd av två båtmän i lotsbåten från Visby hamn.
– Vi lägger oss sidledes och går i sju knops fart, säger han när han på väg ut till väntande jätten Mein Schiff 7 går igenom säkerheten.
Efter åtta år som lots, och dessförinnan mängder av år som sjökapten, matros och kock på olika fartyg och rederier, är det för honom en helt vanlig dag på jobbet.
– Den här båten klarar rätt hårda vindar. Tolv meter per sekund i byvind är gränsen, men kommer de hit går vi alltid ombord och gör ett försök, säger han och berättar att han som lots kan fungera som stöd även de gånger en kapten tvingas avbryta att lägga till på grund av vädret.
Nu går allt enligt plan. Via en lejdare kan han klättra ombord på fartyget när det för första gången angör Visby. Fartyget är helt nytt och sjösattes i maj i år, för att ingå i TUI Cruises flotta. På bryggan väntar den tyska kaptenen Jens Troier med besättning i sina snövita kostymer. Allt är i det närmaste knäpp tyst.
– Fartyget väger 57 000 ton. När man manövrerar tar det lite tid att få stopp på grejerna. Strömmarna på en halv knop i dag trycker det här fartyget med 23 tons styrka, säger Magnus Lindqvist och övervakar hur Jens Troier vänder fartyget runt för att kunna lägga till med aktern innerst:
– Två meter till akterut ska vi. Very good, very good, säger han medan kaptenen nickar nöjt.
Att livbåtarna ombord sticker ut över relingen gör det svårt att se kajkanten.
– De här är en stor fördel, säger Jens Troier och pekar på övervakningskameror och videoskärmar på bryggvingen som han har till sin hjälp.
Intresset för Visby är stort och inte lång tid efter ankomst börjar de första gästerna kliva i land. 96 procent ombord är tyskar och på kaj finns en utklädd Pippi Långstrump att bli fotograferad tillsammans med.
– Jag har vuxit upp med Pippi, mina barn också. Vi ska med buss till västra sidan i dag, kanske vi kommer till Pippis hus också, säger Renate Weber och håller om Pippi och sin man Heinrich.
För tio dagars kryssning från Rostock runt Östersjön får de betala 5 000 euro tillsammans, 57 500 svenska kronor.
– Det här är min första gång som jag åker på kryssning, säger Renate Weber och berättar att hon hoppas hitta bärnsten att köpa, och att hon också har ett något udda intresse:
– Jag fotograferar gatubrunnar. Jag har en stor samling på 200 brunnslock från hela världen.
Att ta emot ett stort kryssningsfartyg på över 300 meter är ett lagarbete, där Tessan Gunnersten är fartygsagent från Carl E.Ekman och väntar på kaj.
– Att få ge ett bra intryck av Gotland är alltid roligt. Många av de som kommer hit vet inte ens att de är på en ö, säger hon medan en ledning kopplas till fartyget för att ta emot så kallat gråvatten, från duschar och tvätt, till reningsverket i Visby.
Något nytt färskt vatten tillåts inte att tas ombord.
– Det är tvärnej till alla kryssningsbåtar, säger Tessan Gunnersten och berättar att många av fartygen själva kan tillverka sitt vatten ombord under gång.
Lotsen Magnus Lindqvist beskriver kryssningsverksamheten som en pulsåder med nya besökare till Gotland. Att ibland tvingas säga nej på grund av hårt väder, menar han, innebär besvikelse för passagerarna. Hittills i år har en dryg handfull blåst inne.
– Ett par av dem hade definitivt kunnat gå i land om vi hade haft en bogserbåt i Visby, säger han.
På listan över saker som kan bli bättre är möjlighet till elanslutning, något som saknas i dag och gör att fartygen tvingas ligga med dieselmotorer igång för att producera den el man behöver.
Till premiäranlöpet har en gotländsk delegation, landshövding, politiker och representanter från Region Gotland och näringslivet bjudits ombord. De fick höra hur Mein Schiff 7 är förberett för att gå över till miljövänligare metanol som drivmedel, och hur hållbarhetsfrågorna är lika viktiga som samarbetet med lokala aktörer. Det menar Luis De Carvalho, kommersiell direktör på CMP som driver kryssningskajen.
– Det är unikt och första gången vi gör något sånt här, säger han och ledsagar gotlänningarna genom fartyget.
Efter en formell ceremoni, där plaketter och presenter utbyts, får gotlänningarna en genomgång av representanter från rederiet och från moderbolaget i bland annat övergången mot nollvision för utsläpp, och nästa generations fartyg som drivs av LNG. De får också besöka miljöstationen ombord, där alla sopor sorteras och papper mals ner och pressas till runda kolvar, för att kunna återvinnas i land.
Mein Schiff 7 är också förberett för elanslutning i land, något som i dag inte är möjligt i Visby. Elkapaciteten räcker inte till.
– I dag gör Destination Gotlands fartyg av med 10 megawatt. Vi skulle prata om en jätteförbrukning och minst en fördubbling till mer än 20 megawatt, säger hamnkapten Mats Eriksson, en av gästerna ombord.
CMP och TUI Cruises presenterar siffror för den ökning man ser till Visby nästa år. Mein Schiff 1 och 3 gör då tillsammans 13 anlöp, med ytterligare fyra för nya Mein Schiff 7. En majoritet är tyska gäster, vilket ställer krav på fler tyskspråkiga guider och aktiviteter i land som passar olika åldrar och intressen.
Rederierna gör i sin presentation klart att de vill vara med för att tillsammans med Gotland och öns näringsliv utveckla möjligheter och erbjudanden i land.
Öns rika kyrkoliv är ett sådant. Ole Kaspersen är en av gästerna ombord och besöksansvarig för Visby domkyrka.
– En bra dag kan vi ha 3 000 besökare i domkyrkan, det är jättemycket, säger han.
Johan Gate är ombord som representant för Företagarna, där han är ordförande, och menar att kryssningskajen har tillfört mycket.
– Den ökning som varit till Visby de senaste tre åren har märkts för många näringsidkare i Visby, säger han.
Kvar i år återstår 32 anlöp, varav två bokade fartyg i december med sista ankomst dagen innan julafton. Det ger de fyra lotsarna stationerade i Visby fullt upp.
När Magnus Lindqvist kliver av Mein Schiff 7 ska han hinna till Slite för att lotsa ett lastfartyg till kaj. Innan det är dags att gå ombord igen i Visby för att assistera kaptenen Jens Troier ut på säkert vatten.
– Det är kul, det är sånt här man inte får se annars när man lotsar. Då går man bara rakt upp till bryggan. Det här var häftigt och imponerande, säger Magnus Lindqvist.