I torsdags invigdes Gotland Pride 2024, årligt återkommande sedan starten 2012. Då hette det Regnbågshelg, för att därefter utökas både i antal dagar och antalet deltagare.
På lördagen fylldes Södertorg av uppskattningsvis 400 personer, för att manifestera och delta i prideparaden ner till Almedalen där det blev tal från scenen.
– Mycket har hänt på de här tolv åren, men samtidigt väldigt lite. Vi behöver alltid ta strid för rättigheterna, processer tar lång tid, säger Carola Cato.
I dag sitter hon i styrelsen för RFSL Gotland, som blev trygghet för henne själv 2013.
– Då hade jag min komma-ut-process och sedan dess har jag varit med, säger Carola Cato.
Även om mycket har förändrats till det bättre menar hon att det är lång väg kvar.
– Vi vill att normen ska vara att alla får vara den man är. Nästa år träder den nya könstillhörighetslagen i kraft. Den underlättar för alla och inte minst för transpersoner, det blir lättare att byta personnummer och i passkontroller, säger hon.
Gotland Pride vill tillsammans med fler bidra till ett öppnare och mer mångfaldigt Gotland för alla. I nätverket finns privatpersoner och samverkansparters inom föreningsliv, företag och myndigheter på Gotland som vill lyfta hbtqia+ -frågorna.
Traditionellt har firandet ägt rum i november, men under pandemiåret 2021 beslutades det med hänsyn till restriktionerna som fanns att flytta hela evenemanget till maj 2022.
– Vi måste alltid bevaka våra rättigheter och visa att vi inte gömmer oss, säger Alex Lithander, ordförande för RFSL Gotland.