Det var 2016 som allting startade, i villan från 1930-talet på Björkvägen i Visby.
– Då flyttade vi in med bebis, hund och katt, säger Malin Löfgren Norrby och berättar att hon efter en dramatisk förlossning inte längre kände igen sig själv.
Magen krånglade. Även det psykiska måendet påverkades, med oro och ångestkänningar. Mellan amningarna tog hon då och då en macka ur kylen. Ganska snart kunde hon ringa in att det var brödet som påverkade henne negativt. Men att göra en utredning hos läkare medförde problem.
– För att göra de proverna måste man fortsätta att äta gluten i flera månader. Annars visar proverna ingenting. Jag blev så dålig så det gick inte, säger Malin Löfgren Norrby.
Hon uteslöt gluten, och blev bra på egen hand. Celiaki, glutenintolerans, är en autoimmun sjukdom där tunntarmen blir inflammerad och som ställer stora krav på både kost och den drabbades omgivning.
– Tarmluddet försvinner och kroppen kan inte ta upp näringen. Du blir trött och kan få en viktnedgång, säger hon om symtomen som hon hört många vittna om.
Sedan 2017 har Malin Löfgren Norrby levt helt glutenfritt. När hon blev arbetslös började hon drömma om att starta eget bageri, garanterat fritt från minsta spår av gluten. I april i år fick hon jobb på Kränku, men drömmarna gick inte att stoppa. Maken John hade kontor i nyrenoverade lokaler i källaren, med datorer och hemmabio. Numera delar han lokalerna med det glutenfria bageriet.
– Jag har invaderat hans mancave, säger Malin Löfgren Norrby men konstaterar att John sällan har något emot att få provsmaka något nybakat.
Från början var Malin Löfgren Norrby med i Reko-ringen i Visby och sålde sitt bröd varje torsdag.
– Något hände under sommaren och det rasslade till. Jag hann nätt och jämnt med, det var lite stressigt men kul, säger hon och berättar att hon stortrivs på Kränku, men har fått gå ner till halvtid för att räcka till för bageriet.
För glutenkänsliga finns industribakade produkter i affären. Caféer har många gånger bara biskvier eller skumraketer att välja på.
– Jag har alltid älskat att baka, och att göra tårtor till kompisar, säger Malin Löfgren Norrby och berättar att hon i dag gör allt från hallongrottor till limpor och frukostfrallor, saffransbullar och pepparkakor på glutenfria mjöl och ingredienser.
Gensvaret har varit över förväntan.
– Det har varit väldigt positivt från kunderna, säger hon och berättar att allt förutom tre produkter som innehåller choklad dessutom är laktosfritt.
Med sig har Malin Löfgren Norrby flera år som anställd hos snabbmatskedjan Max.
– Där går man väldigt många utbildningar i livsmedelshantering och säker mathantering för bland annat allergier och intoleranser, säger hon och berättar att minsta spår av gluten kan innebära katastrof för den som inte tål det.
Just nu bakar hon med mycket saffran och kryddor till julkassar för beställning. Allt säljs fryst, via hemsidan, hittills till privatpersoner men målet är att få kunder också bland caféer, hotell och konferensanläggningar. Småskaligt i det lilla hembageriet är nyckeln framåt.
– Har man fem anställda blir det inte samma sak. Nu är det bara jag, som har full kontroll. Allt görs från grunden med egen marsipan till tårtor och egen sylt till hallongrottorna.
Hur hon mår själv, sju år efter att de egna problemen dök upp?
– Sedan jag uteslöt gluten mår jag mycket bättre. Att se hur glada andra blir över att det finns ett glutenfritt bageri är jättekul, säger hon.