Professorns uppmaning till domkyrkan

Den välkände professorn Dick Harrison säger sig ”dra lans” för kyrkliga och museala föremål, varav det främsta finns i Visby.

Dalia Munck är klockare i domkyrkan och menar att man inte vet var baldakinen har stått.

Dalia Munck är klockare i domkyrkan och menar att man inte vet var baldakinen har stått.

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Visby2024-04-07 11:00

I en krönika i Svenska Dagbladet uppmanar den kände professorn Dick Harrison Visby Sankta Maria domkyrka att ta ner en baldakin från vinden. Han menar att det är en av domkyrko-Sveriges mest imponerande inventarier. 

”Det skulle förstås inte vara gratis. Men mitt goda råd till Visby är: gör det i alla fall”, skriver han i krönikan. 

Han menar att ett återuppsättande inne i domkyrkan skulle vara en stor händelse för alla med ”ett minimum av intresse för äldre konsthantverk och medeltida kultur”.

Baldakin är ett slags tak över ett altare eller predikstol och domkyrkans baldakin är närmare nio meter hög och tillverkades omkring år 1400. Troligtvis har den stått mot en vägg och kanske haft en staty i sig. 

– Baldakinen har tidigare stått i delar uppe på vinden eftersom den inte går att få upp annars. 2009 gjordes en rekonstruering av den och då sattes den också ihop, säger Rebecka Svensson, stiftsantikvarie i Visby stift. 

Men även om den rekonstruerats så menar hon att skicket på den ändå inte är det bästa. Att återinföra den i kyrkorummet skulle också kräva att den återigen demonterades, och enligt Rebecka Svensson är den ”ganska skör”. 

– Den är inte i bruksskick utan den är mer av ett museiföremål, men jag kan hålla med honom om att fler skulle få se den. Det finns en hel del på kyrkans vind som man önskar folk skulle se, men baldakinen är i en klass för sig. 

undefined
Domkyrkans vind är nästintill lika hög i tak som själva kyrkosalen.

I samband med rekonstrueringen av baldakinen 2009 så höjdes också röster för att vinden skulle öppnas för allmänheten. Nu går Dick Harrison steget längre och vill se den på plats i domkyrkan. Det finns dock ett problem som både Harrison själv och Rebecka Svensson påtalar – man vet inte var den ska stå. 

– Förmodligen skänktes den till minne av Hertig Erik av Mecklenburg, tillsammans med en staty i marmor som står i fornsalen, säger Dalia Munck, klockare i domkyrkan. 

Hon är lika konfunderad över baldakinens förflutna och menar, liksom Harrison och Svensson, att man inte vet var den stått. 

– Inget är säkert och ingen vet, säger hon och skrattar. 

Hon tillägger: 

– Man kan se att den tidigare varit målad, men ena sidan är inte målad så förmodligen har den stått mot en vägg.

undefined
Dalia Munck är klockare i domkyrkan och menar att man inte vet var baldakinen har stått.

 En tröst för nyfikna är dock att det faktiskt finns möjligheter att få se baldakinen och resterande ”skatter” på domkyrkans vind. 

– Vi har guidningar här uppe, exempelvis med karaktären Konrad, den urgamla och fiktiva domkyrkoklockaren, säger Dalia Munck. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!