Profilerade Polhemskolan invigd

Det blev bandklippning och tal när Gotlands nyaste skola, Polhemskolan, invigdes igår. Det är första gången på 30 år som en kommunal grundskola startar i Visby.

Elever på Polhemskolan i väntan på att invigningen ska börja.

Elever på Polhemskolan i väntan på att invigningen ska börja.

Foto: Vilda Engström

Visby2019-09-18 11:00

Det var uppehåll mellan regnskurarna när Polhemskolans rektor Henrik Hammarskjöld tillsammans med eleven Giray Gürler igår klippte bandet vid skolans huvudingång. Skolan förklarades invigd och rektor fick ta emot presenter, bland annat från grundskolechefen Torsten Flemming, som överräckte en påse bollar till eleverna 

– Det är jättespännande. Och det har gått snabbt, bara 10 månader från beslut till öppning. Det fanns en bra grundplan för ombyggnaden och så har det varit bra entreprenörer, det har rullat på, säger Henrik Hammarskjöld.

Polhemskolan är tänkt att vara en avlastningsskola för att minska trycket på de andra skolorna i Visby som har stora klasser och brist på utrymme. När höstterminen började hade skolan 60 elever, efter nyår kommer några till och om tre år räknar Henrik Hammarskjöld med att ha mellan 180 och 200 elever i klass F-6. Skolan har inget upptagningsområde utan är istället profilerad mot naturvetenskap och hållbar utveckling. Det kommer att märkas inte minst på utrustningen. När skolan är helt klar ska här finnas till exempel dragskåp och möjlighet att göra laborationer. Tanken är också att undervisningen ska vara tvärvetenskaplig och genomsyras av hur vi ska nå de globala målen.

– Personalen brinner för hållbar utveckling. Och de timmar som är över efter att läroplanen följts kommer att riktas mot det, säger Henrik Hammarskjöld, som inte har haft några problem med att rekrytera lärare till skolan:

– De är legitimerade till 100 procent och det var många sökande.

Jesper Wolter är en av dem. 

– Det är väldigt spännande att vara med och starta upp en skola och att försöka väva in hållbar utveckling och de globala målen i all undervisning. Och så är det utvecklande att till exempel få sätta rutiner och prata ihop sig om vilka regler som ska gälla. 

Polhemskolan har traditionella klassrum men inredningen skiljer sig en del från det gamla vanliga. Det finns visserligen stolar och bord men också mattor, soffor, avskärmade fåtöljer och platser att samlas på. 

– De har tänkt till från början. Möbleringen inbjuder till lärande på olika håll i rummet, alla elever kan hitta sin plats och lära sig var de kan fokusera, säger Jesper Wolter.

Elsa Staf-Södergren går i fyran i Polhemskolan. På frågan om hur det är att gå i en helt ny skola svarar hon blygt:

– Det är väl bra.

Jesper Wolter, en av de fem lärarna på Polhemskolan, tycker att det är spännande att vara med och starta en helt ny skola.
Jesper Wolter, en av de fem lärarna på Polhemskolan, tycker att det är spännande att vara med och starta en helt ny skola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!