Profilerna köper helt kvarter i Visby

Björkman Byggvaruhus lägger ner sin verksamhet och säljer fastigheterna. På platsen ska det bli ett 80-tal lägenheter.

På platsen där Björkmans Byggvaruhus nu ligger kommer det bli ett 80-tal bostadsrätter.

På platsen där Björkmans Byggvaruhus nu ligger kommer det bli ett 80-tal bostadsrätter.

Foto: Emil Lundberg

Visby2019-11-29 11:33

I Gotlandstidningarna meddelade bröderna Jan och Göran Sedelius på fredagsmorgonen, via en annons, att Björkmans Byggvaruhus i Visby stänger efter mer än 100 år. Nu är det klart att de sålt fastigheterna Blåelden 6, 7 och 11 där bygghandeln ligger. 

I mitten av sommaren inleddes dialogen kring en försäljning. Affären har dragit ut på tiden och blev klar i slutet av november. På platsen kommer det byggas ett 80-tal lägenheter. 

Entreprenören Karsten Inde, Johan Bengtsson, bilhandlare och fastighetsägare, Sune Bergström, ägare av Järn AB Södertorg och fastighetsägare, samt Tommy Leksäther är några av dem som är med i bolaget som köpt fastigheten.

– Vi ska utveckla fastigheten och bygga bostäder. Vi har pratat med regionen om det, vi ville veta att de var positiva till våra planer. Det kommer kosta ungefär 225 miljoner kronor att bygga de här lägenheterna, säger Karsten Inde. 

Hur blev affären egentligen verklighet? 

– Bröderna kom till oss och lät oss förstå att det var möjligt att förvärva fastigheten, de har arbetat där länge och vill göra någonting annat. Då såg vi det som ett bra projekt för Gotlandsbyggen och Hemsehem, säger Karsten Inde. 

– Sedan ville vi hitta en lösning kring själva bygghandeln och vad som skulle hända med den, då tog vi kontakt med JABS (Järn AB Södertorg och Snicken) för att kunna lösa det. Då uppstod ett läge där de även ville vara med i projektet, sedan är ägaren Sune Bergström bra vän med Johan Bengtsson och då kom han med. Nu har vi ett starkt nätverk som kan utveckla det här projektet. Det blir en stark gotländsk profil.  

Totalt blir det alltså ett 80-tal lägenheter vid området där Björkmans Byggvaruhus ligger. Det är utvecklingsbolaget Austar AB som förvärvat fastigheterna. Bolaget ägs till hälften av Tilleike AB (där Gotlandsbyggen AB och Hemsehem AB) ingår – samt till hälften av Treibuttnar AB med Johan Bengtsson, Sune Bergström och Tommy Leksäther med flera. 

Nu kommer ett arbete kring själva fastigheterna att inledas och ansökningar gällande ändrad detaljplan och bygglovsansökan ska lämnas in. 

– Tidsplanen är att vi ska få spaden i backen inom två år. Sedan tar själva byggandet tre år, säger Mattias Topcov, vd på Gotlandsbyggen. 

Vad betyder det här projektet för ert företag? 

– Det här betyder att vi kan säkra produktionen under längre tid och det är väldigt bra för oss.

Karsten Inde är glad över att få in flera gotländska profiler i utvecklingsbolaget.
Karsten Inde är glad över att få in flera gotländska profiler i utvecklingsbolaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!