Sammanlagt är det fyra rivningstillstånd som delats ut för Atterdag 6. Tre av tillstånden är numer annullerade av länsstyrelsen, ett beslut som överklagats upp till regeringsnivå. Ett fjärde rivningsbeslut, gällande bulhuset, står fortfarande fast och fastighetsägaren är redo att agera.
– Jag vill helst hantera allt i ett sammanhang och genomföra alla förändringar på en gång. Men eftersom jag inte vet när regeringens beslut kommer måste jag förbereda som om jag inte får något svar från regeringen innan rivningslovet går ut, sa Peter Nilsson i en tidigare intervju.
Riksantikvarieämbetet, RAÄ, har tillfrågats i regeringens utredning kring om det var ett korrekt beslut att annullera tre av rivningstillstånden. I sitt yttrande beskriver RAÄ att rivningen av de tre husen skulle innebära påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövården i Visby. Och till UNESCO:s världsarvscenter i Paris har ytterligare information skickats.
– Det är en organisation som samlar information i sådana här ärenden. Vi har haft tidigare kontakt men i september bad de om en uppdatering kring det nuvarande läget, säger Maria Wikman, utredare på RAÄ.
Världsarvcentret har ingen praktisk möjlighet att inverka på de beslut som fattas gällande kvarteret men kan, om ärendet uppfattas som tillräckligt viktigt, efterfråga ytterligare utredningar, till exempel så kallade "Heritage Impact assessment".
– Det går att likna vid en miljökonsekvensbeskrivning, fast med ett tydligare fokus på just världsarvets värden, säger Maria Wikman.