Raketstart för öns nya UF-företag

Återkomsten av UF Gotlands julmarknad har varit efterlängtad. Inte minst av de unga företagarna själva, som fick sälja och visa upp sina affärsidéer.

Malin Jacobsson och Rebecca Johansson med sina handslipade skärbrädor, gjorda av ek från Hablingbo samt återanvända läderskärp. "Vi kom på idén snabbt, men jag minns inte varför. Det här med trä är helt nytt för oss", säger Rebecca. Med i företaget, Gutebrädet UF, är även Fenella Jakobsson.

Malin Jacobsson och Rebecca Johansson med sina handslipade skärbrädor, gjorda av ek från Hablingbo samt återanvända läderskärp. "Vi kom på idén snabbt, men jag minns inte varför. Det här med trä är helt nytt för oss", säger Rebecca. Med i företaget, Gutebrädet UF, är även Fenella Jakobsson.

Foto: Jenny Nilsson

Visby2021-11-28 13:13

Förra årets julmarknad uteblev på grund av coronapandemin, och i våras tog Ung Företagsamhet riks ett nytt grepp inför UF-mässan som var helt och hållet digitaliserad.

Men i år blev det trots allt även en fysisk marknad, utomhus och utanför Stora Coop i Visby. 40 av de nya UF-företagen på Gotland medverkade under fredagen och lördagen.

– Det här året känns det som att miljö och återanvändning är det stora, säger Fia Sjö Svensson, skolinspiratör på UF (Ung Företagsamhet) på Gotland. 

undefined
Linnéa Thylin och Alice Möllerström från ALTMetall UF i samspråk med Stefan Ahlberg. Han ville köpa en ring men fick tyvärr inte fick på sig någon – inte ens på lillfingret.

Även UF-året 2021/2022 blir coronaanpassat, med exempelvis en digital galleria för företagen att sälja sina produkter eller tjänster. 

– Men nu vet man vilka förutsättningarna är, från start. Jag kan tänka mig att det blev en tuff omställning för alla i fjol. I år har företagen verkligen fått en raketstart, känns det som, säger Fia Sjö Svensson

undefined
Fia Sjö Svensson är skolinspiratör på Ung Företagsamhet Gotland. Hon är glad och nöjd över att julmarknaden blev av detta år.

Möjligheten att fysiskt visa upp sig och eventuellt få något sålt, är trots allt väldigt viktig i sammanhanget, fortsätter hon:

– Julmarknaden är det första tillfället att framförallt få visa upp och prata med folk om sina produkter. Det är det här man jobbar för.

Samtliga företag har kommit igång innan helgens julmarknad, även om registreringen stänger först 1 december. Men frågan är om alla varit beredda på den initiala framgången. 

De fyra tjejerna i GuteLjus UF har gått ut hårt med både marknadsföring och försäljning, långt innan helgens julmarknad. Bland annat på Linds julmarknad föregående helg, men också i en butik i Stockholm. Två möjligheter som tjejerna fått tack vare att de varit aktiva och ringt runt till verksamheter där deras produkter skulle kunna passa in, berättar de.

– Vi har tagit väldigt mycket beställningar, ock kanske tagit oss an för mycket. Så nu blir det lite stressigt, säger Olivia Söderström med ett brett leende.

undefined
GuteLjus UF vann nyligen Alumninästet 2021 på Gotland. Bakom företaget står Lovisa Levin, Maja Åkerblom, Olivia Söderström och Saga Kullenbert.

Precis som många av årets unga företagare, började de fundera på en affärsidé redan innan läsåret börjat.

– Vi jobbar ju med det lite i årskurs två. Och sen kom vi på det mesta under sommaren, säger Olivia Söderström.

GuteLjus UF har även rönt framgångar på tävlingssidan. De tog i början av november hem priset Alumninästet, där de tävlande företagen får några minuter att pitcha sina idéer inför en jury som består av både UF-alumner och företagare. I mitten av januari väntar en storregional delfinal, och sedermera kanske en final på riksnivå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!