Det kan kosta regionen 9,3 miljoner extra.
- Den bild vi hade stämde inte med verkligheten, säger ekonomichefen Elisabeth Österdahl.
Barn- och utbildningsnämnden begär 9,3 miljoner kronor extra i anslag efter att de prognoser som gjordes på sensommaren 2010 visat sig gravt felaktiga.
Förvaltningen trodde att 2 134 barn skulle gå på fritidshem under läsåret 2010-2011. Men det blev 166 fler, en felberäkning med 7,7 procent. Det blev också 45 fler förskolebarn än beräknat och 19 färre i pedagogisk omsorg.
- Det är ju väldigt olyckligt när det blir så fel i prognoserna. Det var överraskande att det blev en så stor avvikelse, säger Elisabeth Österdahl som är ekonomichef vid barn- och utbildningsförvaltningen.
Hur kom ni fram till de siffror ni budgeterade för?
- Våra metoder är inte mer sofistikerade än att vi tittar på befolkningen som är mellan 7 och 12 år och hur stor andel av dem som kan förväntas gå på fritids. Vi gör en prognos av vad vi tror ska hända, sedan har vi inte så stora möjligheter att spå kring hur familjerna gör.
Vad beror det på att det blev så annorlunda än vad ni förutspådde?
- Vi har inget riktigt klokt svar på det. Men det bör finnas en koppling till hur många som har jobb. Ju fler som kommer i arbete, desto fler lämnar sina barn på fritids.
Babyboomen de senaste två åren som inneburit betydligt fler födda barn kan förklara ökningen av förskolebarn.
- Det spelar säkert roll, men den ökningen är ju inte lika dramatisk som den på fritidshemmen, säger Elisabeth Österdahl.
Beslut i november
Under 2000-talet har barn- och utbildningsförvaltningen vid flera tillfällen lämnat tillbaka pengar till regionen efter att det i stället blivit färre barn än förväntat i verksamheten. Beslutet om att eventuellt förstärka förvaltningens budget kommer att fattas vid regionstyrelsens sammanträde i november.
Huruvida förvaltningen kommer att få de begärda miljonerna är ännu osäkert. Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) vill inte diskutera ärendet före novembersammanträdet.
- Först får vi ta ställning till det här ärendet och se om det över huvud taget är aktuellt med ett tilläggsanslag. Men det är på tok för tidigt att uttala sig om det ännu.
Är det rimligt eller orimligt att deras begäran går igenom?
- Jag vet ju bara hur budgetläget ser ut inför 2012, och det är nog så talande med tanke på hur hastigt ekonomin har försämrats. Det ser väldigt kärvt ut, säger Åke Svensson.