Ända sedan fastighetsägaren första gången ansökte om att få riva den gamla Kinakrogen på Södertorg har regionen efterlyst en grundlig rapport om byggnadens bärande delar.
"Varför ska jag lämna in det? Jag vill ju riva", deklarerade Roy Abdel-Ahad, som företrädde ägarbolaget, när GA för två år sedan berättade om hur ärendet kört fast, medan huset förföll. Men nu är utredningen klar. I en 30-sidig rapport redogör konsultföretaget Tyrsén för en lång rad brister i byggnaden:
Grunden har skadats där man tagit upp nya dörrar och det finns rötskador i bottenbjälklaget. Flera bärande bjälkar har sågats av och i vindbjälklaget har en av bjälkarna knäckts. Takstolarnas stödben och stöttande taksparrar har sågats bort och stora delar av takkonstruktionen saknar därmed bäring. Dessutom finns det rötskador i väggar och golv. Bland mycket annat.
Regionantikvarie Maria James är nöjd med utredningen:
– Nu har de gjort det ordentligt, konstaterar hon och fortsätter:
– Byggnaden är oerhört misshandlad. Den har förfallit, inte på grund av sin ålder utan för att man har härjat med den.
Fastighetsägaren har under de senaste åren dragit tillbaka sin ursprungliga rivningslovsansökan och i stället begärt att bara få riva bakbygget in mot ringmuren. Det avslogs av miljö- och byggnämnden i våras. Nu gör man helt om och begär återigen att få riva hela byggnaden.
Från bolagets sida handlar det inte om att man tror att det kommer att bli lättare att få rivningslov för hela byggnaden än för bakbygget. Bolagets jurist Catharina Sojde förklarar att det handlar om att man vill att kommunen ska ta slutgiltig ställning i frågan. Ger de avslag till rivning så kan de bli ersättningsskyldiga gentemot ägarbolaget Gotlands Kronan V1.
– I det här fallet är byggnaden i så dåligt skick att det blir en stor merkostnad att renovera. Det är upp till regionen att avgöra hur stort det kulturhistoriska värdet av huset är och vill de ha kvar byggnaden är det okej. Men som reglerna i plan- och bygglagen ser ut nu blir det i så fall de som får stå för det mesta av den merkostnaden, säger Catharina Sojde.
Men framgår det inte för varje fastighetsköpare att det finns stora krav på bevarande i Visby innestad?
– Nej, det är inte så tydligt. Detaljplanen och byggnadsordningen är för generellt formulerade, säger Catharina Sojde.
Fastighetsägaren fått hård kritik för de senaste årens förfall. Skivor har monterats för fönstren, men på insidan, så att regn kan tränga in och på baksidan har huset stått vidöppet, vilket har lett till att obehöriga kunnat ta sig in. Vid ett tillfälle började det också att brinna i byggnaden.
I bolagets ansökan om rivningslov förklarar Catharina Sojde att konsulterna inte anser att byggnaderna har förstörts med vilje. Dessutom har fastighetsägaren följt instruktioner från regionen när skivorna sattes upp för fönstren.
Ansökan om rivningslov inkom till regionen förra veckan. Regionantikvarien har inte formulerat något eget yttrande ännu men hon förklarar att hon kommer att ta fasta på 1700-talshusets kulturhistoriska värden och inte vad det kostar att få huset i stånd.
– Handläggare och politiker gör sedan en avvägning, säger Maria James.
Kan Kinakrogen bli ärendet som tvingar fram en prislapp på världsarvet?
– Ja, precis. Det som sker är tragiskt, men det är också en intressant situation, konstaterar Maria James.