I flera decennier har området för den gamla oljedepån i Gutebacken förfallit. När oljebolagen slutade använda depån, belägen på regionen mark, blev cisternerna kvar – men de flyttades för ett tiotal år sedan. Enligt regionen har depån lagrat eldningsoljor, bensin och annat mellan åren 1953 och 1992, därefter fram till 2010 enbart spillolja
– Fy farao, det ser gräsligt ut. Och inte vet man vad som finns under marken heller, säger Maude Gabrielsson, boende i området sedan 1970-talet.
Hon rastar ofta sin hund Abbe i området, tillsammans med vännen Nan Eilertsen och hennes hund Senja.
– Man ser stängsel och taggtråd, men så står grindarna öppna och det är varsågod att kliva på, säger Nan Eilertsen och skrattar åt det märkliga i att en skylt på den vidöppna grinden upplyser om att det är förbjudet att röka på området – men att det ingenstans finns skyltar om tillträde förbjudet.
Genom åren är det uppenbart att det gamla industriområdet har blivit tillhåll, både för de som vill måla graffiti och de som vill dricka alkohol ostört.
– Man får inte lämna skräp på trottoaren, sedan får regionen lov att lämna det så här. Det går inte tycka annat än att det är skandal, säger Nan Eilertsen och berättar att hon skrev till regionen för att hon menar att något måste göras.
Entrédörren till de gamla personalutrymmena för de som en gång jobbade vid depån har för länge sedan sparkats in. Där inne, framför en lila soffa, ligger en hög ölburkar från någon som festat till.
– Här är en toa, och dusch. Och toapappret är kvar. Det är nästan så man kräks, säger Nan Eilertsen efter att ha tittat in.
Flera veckor efter att hon hört av sig till regionen står grindarna till industriområdet fortfarande olåsta, och personalutrymmena är tillgängliga för vem som helst.
– Jag tycker att det är underligt att det bara får stå så här helt övergivet. Mittemot är ställplats för husbilar – och det här är det första av Gotland som turisterna får se, säger hon.
Från teknikförvaltningens kundtjänst fick Nan Eilertsen ett svar: "Ett ärende pågår som rör fastigheten och frågan om sanering samt låsning kommer att tas upp i samband med det ärendet".
En saneringsåtgärd utfördes 2011 och provtagning av grundvattnet pågår ännu. Det visar sig att en privat aktör visat intresse för området och att diskussioner pågår, som skulle innebära ett lyft utseendemässigt.
– För några månader sedan fick vi en förfrågan om att arrendera marken, av en biluthyrningsfirma, säger Anton Frick, markingenjör på Region Gotland.
Den expert på förorenad mark som regionen konsulterat har enligt Anton Frick inte sett några problem, eftersom planerna inte skulle innebära några markarbeten.
– Vi håller på att diskutera förhållandena och ser om vi kan komma fram till ett avtal, säger han.
Att arrendera ut marken skulle ge en uppfräschning av området, och göra att det kommer till användning.
– Vi tycker att det är positivt att marken används. Vi håller på att titta på förhållandena och ser om vi kan komma fram till ett avtal, säger Anton Frick.
När Helagotland ringer till Patric Ramberg, teknisk direktör på Region Gotland, säger han att området för oljedepån är en fråga för exploateringsenheten. Han kände inte till att det stod olåst sedan länge och lovar att se till att något nu görs.
– Det ska naturligtvis inte gå till på det här sättet. Det är klart att det ska vara låst, det här har gått under radarn, säger Patric Ramberg.