I mars förra året godkände miljö- och byggnämnden renoveringsarbeten som en bostadsrättsförening i innerstan sökt bygglov för. Dock inte taket. Föreningen ville ersätta det befintliga plåttaket med ett nytt falsat plåttak, identiskt med föregångaren och färdigmålat i rätt kulör hos tillverkaren.
Nämnden ansåg att ett fabriksmålat tak inte skulle uppfylla det krav på "traditionella metoder" som byggnadsordningen för innerstan förordar. Där framgår även att "underhållsfria" material inte ska användas på befintliga byggnader. Nämnden krävde därför att det redan färdigmålade taket, som har rätt kulör, skulle handmålas med linoljefärg. I samma kulör.
Bostadsrättsföreningen klagade och fick rätt hos länsstyrelsen. Då klagade miljö- och byggnämnden till mark- och miljödomstolen, som också gick på bostadsrättsföreningens linje.
Nämnden överklagade igen, den här gången till mark- och miljööverdomstolen som avkunnat en dom som kan bli vägledande för kommande renoveringar i innerstan.
Enligt domstolen skadar det fabriksmålade taket den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden och stadsbilden. Att taket inte är synligt mot gatan, vilket bostadsrättsföreningen påpekat, spelar ingen roll. Domstolen anser även att avvikelsen från detaljplanen inte är så liten att den kan godtas.
Dessutom påpekar domstolen att ett bygglov för det aktuella taket kan leda till en trend som riskerar att skada andra byggnaders och innerstans kulturhistoriska värden.