Rattfull värnpliktig greps av polisen – skrattade av glädje

”Det här kommer inte leda till några problem”, sade den värnpliktiga 19-åringen, enligt uppgift glad i hågen. Nu har han dömts för grovt rattfylleri.

De andra i sällskapet säger sig vara ovetande om 19-åringen hade druckit eller inte under kvällen.

De andra i sällskapet säger sig vara ovetande om 19-åringen hade druckit eller inte under kvällen.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Visby2024-06-12 07:00

Sent en kväll förra sommaren bevittnade en polispatrull hur ett fordon körde aggressivt och i hög hastighet längs Tallundsgatan i Visby. Bilen stoppades för kontroll och ja, det förhöll sig ungefär som man trodde: Drygt 1,4 i promille i blodet, vilket med råge uppfyller kraven för grovt rattfylleri. Det visade sig också att såväl föraren som de två passagerarna var värnpliktiga.

I samtalet mellan polisen och den 19-åriga föraren på väg till polisstationen ska denne ha berättat att man under kvällen ”gjort olika krogbesök där ölen varit billig”. Detta framgår av förundersökningsprotokollet, där 19-åringen beskrivs som ”väldigt pratglad”. Patrullen fick intrycket att han ”under hela händelseförloppet [var] helt likgiltig inför brottet han begått och tycker det hela är rätt så roligt”.

undefined
Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1 promille.

Bland annat ska han ha skrattat åt ”att han har blivit tagen för att ha druckit alkohol och kört bil” och uppgett att det var ”något han väntat på” – trots att detta, påstår han, var första gången han suttit berusad bakom ratten.

Sedan ska den värnpliktiga ha berättat ”med stor livlighet om hur exalterad han är inför de olika stegen i tvångsmedelsprocessen” – innan han utbrast ”det här kommer inte leda till några problem”.

Men problem blev det. En tid senare tvingades 19-åringen lämna Försvarsmakten och i dagarna avkunnades domen: Villkorligt med samhällstjänst.

I ett förhör med 19-åringen, som då hade hunnit nyktra till, låter det annorlunda: ”Det dummaste beslutet i mitt liv.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!