Räven raskar in i Visby

Räven har ändrat beteende och kommer allt närmare människornas revir.Från att ha varit ett skogsdjur raskar allt fler rävar in i städer från skogen

©SCANPIX SWEDEN, 2000-11-15.
Liten räv på Skansen.
Räven ligger ihoprullad på en sten.
Foto: Frida Hedberg/SCANPIX
Code: 60522

©SCANPIX SWEDEN, 2000-11-15. Liten räv på Skansen. Räven ligger ihoprullad på en sten. Foto: Frida Hedberg/SCANPIX Code: 60522

Foto: Frida Hedberg/SCANPIX

Visby2011-01-28 04:00

I onsdagens GA berättade Mats Ekedahl i ord och bild om hur han i Visby på bara fyra meters håll bevittnade en räv som bet ihjäl en katt.

- Kan räven ta en katt så gör den det, men det är ovanligt och bara om katten vänder ryggen åt räven. Katten går fri om den spänner ögonen i räven, förklarar Stefan Johansson som är vice ordförande i Gotlands skarpskytte och jägaregille.


Ändrat beteende
Han konstaterar att räven har ändrat beteende under de senaste 50 åren och blivit allt mer oskygg.

- Den äter allt, lär sig snabbt och kommer dit där det är lätt att komma åt mat och kommer då närmare människans miljöer, förklarar han.

Stefan Johansson bor i Grötlingbo och där har han sett räv som har gått ner på stranden och ätit ur de badandes händer.

- Förr gick räven i skogen och jagades där. Numera går den upp på vägar och in bland bebyggelse, berättar han.


Från skog till stad
Rävens traditionella kosthåll när den håller till i skogen kretsar kring kadaver, rabbis, harar, råttor, möss, fasaner och rapphöns.

- Den kniper också rådjurskid om den kan och gillar att plocka fågelägg. På våren, när vi räknar fågel och ägg på holmarna utanför Grötlingbo, ser vi räv därute och hittar kraschade och tömda ägg, berättar han.

Räv är kortbenta medlemmar av familjen hunddjur, Canidae, som gillar att ha lätt tillgänglig föda på menyn. Dit hör exempelvis kaninburar och hönsgårdar.

- Rävar rotar också gärna i sopor som slängs allt mer. Liksom komposter, som blir allt fler, är det behändiga jaktmarker som lockar räv närmare bebyggelse, konstaterar Stefan Johansson.

Han förklarar att räv på Gotland har varit högvilt på ö och stått högt i kurs bland jägarna. Nu börjar rådjur ta över som högvilt medan räven minskar.

290 skjutna rävar på Gotland rapporterades enligt statistiken för avskjutning på Gotland under jaktåret 2009

- På Gotland har rävstammen generellt minskat. Det märks exempelvis i Rone och Burs där jägarna skjuter allt färre rävar, noterar han.

Stefan Johansson berättar också att allt fler döda rävar hittas ute i markerna.

- Prov på självdöda rävar har sänts för analys till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt. Men ännu har vi inte fått svar och vet alltså inte vad som orsakar rävdöd på ön, säger han.

På Gotland finns det drygt 1200 jägare som är medlemmar i Svenska Jägareförbundet.

Gotlands Skarpskytte & Jägaregille är en av landets äldsta jaktvårdsföreningar med anor från 1836.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!