Regionen backar om turistmottagningen

Beslutet om att tillåta inrikesresor i sommar har fått Region Gotland att tänka om kring turistmottagningen. Nu ska den ändå öppnas.

Turistmottagningen kommer troligtvis att ligga på Korpen i Visby även i år.

Turistmottagningen kommer troligtvis att ligga på Korpen i Visby även i år.

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Visby2020-06-10 07:09

Besökande på Gotland har under många år kunnat besöka primärvårdens turistmottagning i Visby vid behov av vård på sommaren. Region Gotland hade tidigare beslutat att inte öppna mottagningen i år på grund av covid-19. Beslutet att öppna Gotland för turism i sommar har dock fått regionen att tänka om, och nu förbereder de för en öppning.

– Vi ser över det nu och kommer under veckan att reda ut formerna. Både generellt hur vi ska bemanna men också hur vi ska hantera patienter som söker vård för någon form av luftvägssymtom, säger Marie Loob, sjukvårdsdirektör på Region Gotland.

Turistmottagningen har tidigare hört till vårdcentralen Wisby söder på Korpen i Visby. Troligtvis kommer det att se likadant ut även i år.

– Vi jobbar utifrån den hypotesen, vi får se hur det blir. Vi har än så länge ingen starttid, det får vi återkomma om, säger Marie Loob.

Tanken med att i år inte öppna sommarmottagningen var att spara pengar, men nya beskedet kräver nytt beslut, menar Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

– I normala fall har vi 900 besök under de veckor som mottagningen är öppen. Det är väl realistiskt att tänka att det i år kan bli omkring hälften så många besök, men det är jättesvårt att veta, säger han.

Mottagningen bemannas med hyrpersonal, berättar Mats-Ola Rödén.

– Det är inte speciellt lätt att få tag på i det här läget, men det finns upparbetade kontakter så jag förutsätter att vi kan lösa det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!